از سیر تا پیاز آزمون نظام مهندسی

 نحوه ثبت نام آزمون نظام مهندسی 

 آزمون نظام مهندسی معمولا یک تا دو بار در سال برگزار می شود و علاقه مندان ورود به حرفه مهندسان جهت شرکت در این آزمون پس از پرداخت هزینه ثبت نام آزمون نظام مهندسی و ثبت اطلاعات و مدارک خواسته شده می بایست با توجه به عنوان آزمونی که انتخاب نموده اند در روزهای مقرر ، با در دست داشتن کارت ورود به جلسه آزمون نظام مهندسی در جلسه آزمون حاضر شوند. کارشناسان سازمان نظام مهندسی از طریق آزمون نظام مهندسی انتخاب شده و پس از دریافت پروانه اشتغال به کار مهندسان، می‌توانند با این سازمان همکاری داشته باشند.متولی آزمون نظام مهندسی، سازمان نظام مهندسی کل کشور با همکاری دفتر مقررات ملی ساختمان است که این دفتر زیر نظر وزارتخانه راه و شهرسازی می‌باشد، همچنین مسولیت برگزاری آزمون نظام مهندسی بعهده سازمان سنجش کشور می‌باشد.

پروانه اشتغال بکار مهندسی در ۴ درجه و به ترتیب با عنوان‌های «پایه۳»، «پایه۲»، «پایه۱» و «ارشد» صادر می‌شود.برای دریافت پایه ۳ متقاضیان باید در آزمون نظام مهندسی شرکت نمایند و برای ارتقا به پایه‌های بالاتر سنوات، سوابق کاری و شرکت در دوره‌های مربوطه ضروری است. آزمون نظام مهندسی جزوه باز و به اصطلاح «open book» هست بنابراین کلیه منابع را می‌توانید بهمراه خود سر جلسه آزمون برده و از آن‌ها استفاده نمایید.

ثبت نام آزمون نظام مهندسی در کدام سایت انجام می شود ؟

حد نصاب قبولی در آزمون نظام مهندسی چقدر است؟

معمولا در هر آزمون 60 سوال طرح می‌شود(به جز طراحی معماری) و حد نصاب قبولی در این آزمون کسب نمره 50% است یعنی با پاسخ به 30سوال قبولی. نمره های بالای 49 مثلا 49.1 هم با رند شدن به بالا 50 % در کارنامه درج میشود یعنی شما قبول هستید.همچنین این آزمون نمره منفی هم دارد و در واقع هر 3 سوال غلط یک سوال صحیح را حذف میکند.

عضویت در سازمان نظام مهندسی آیا اجباری است؟

 عضویت در سازمان نظام مهندسی اختیاری است و بعد از فارغ التحصیلی و با ارائه مدرک به سازمان نظام مهندسی کارت عضویت برای شما صادر می شود.

جهت اطلاعات بیشتر در خصوص عضویت در سازمان نظام مهندسی اینجا کلیک کنید.

چه کسانی میتوانند در این آزمون شرکت کنند؟

طبق ماده ۵ آیین نامه اجرایی قانون نظام مهندسی حداقل سابقه کار حرفه‌ای جهت شرکت در آزمون ورود به حرفه مهندسان از تاریخ اخذ مدرک تحصیلی در هر مقطع به شرح جدول زیر میباشد.

مقطع تحصیلی         حداقل سابقه کار 

کارشناسی             ۳ سال

ارشد                   ۲ سال

دکتری                 ۱ سال

مثلا منظور از  2 سابقه کار یعنی از تاریخ فارغ التحصیلی تا زمان آزمون 2 سال کامل گذشته باشد مثلا اگر تاریخ فارغ التحصیلی کارشناسی شما 96/06/02 است، 3 سال بعد مجاز به آزمون هستید یعنی از تاریخ 99/06/02 به بعد اگر آزمونی برگزار شود امکان آزمون برای شما وجود دارد. کافیست سنوات خود را  اینجا بررسی نمایید.

منظور از سابقه کار یعنی سابقه بیمه داشته باشیم ؟

خیر با رعایت سنوات بالا از مدرک تحصیلی میتوانید در آزمون شرکت کنید چه سابقه بیمه داشته باشید چه سابقه بیمه نداشته باشید ولی برای اخذ پروانه سازمان از شما تایید دو نفر مهندس با حداقل 10 سال سابقه (عضو همان نظام مهندسی  استان) از شما میخواهد که مهر مهندسین در فرم مد نظر الزامی است.

نظارت یک شغل نیست تماما مسئولیت و هشدار است پس بدون اطلاع و سابقه پذیرفتن کار نظارتی پر ریسک است.

در نظر داشته باشید که اعتبار قبولی در آزمون‌های نظام مهندسی حداکثر بمدت ۴ سال از تاریخ آزمون هست یعنی میتوانید در آزمون شرکت کنید  و تا 4 سال فرصت دارید مدارکی مثل پایان خدمت(برای آقایون) یا شرکت در دوره های اجرا (پروانه اجرا عمران و معماری، در صورت نیاز) و…. آماده نمایید. 

آزمون نظام مهندسی چه منابعی دارد؟ برای مشاهده منابع آزمون کلیه رشته ها اینجا کلیک کنید.

 

داوطلبانی که دارای مدرک کاردانی هستند :

داوطلبانی که مدرک کارشناسی ناپیوسته خود را اخذ کرده و می خواهند زودتر از 3 سال فاصله ( حداقل 3 سال سابقه کار حرفه ای)در آزمون نظام مهندسی شرکت نماید با توجه به مدرک کاردانی ، در صورت مرتبط بودن مدرک کاردانی و کارشناسی ، به ازای هر 5 سال فاصله بین فارغ التحصیلی کاردانی و کارشناسی ، 1 سال سابقه کار حساب می شود. مثلا اگر ۵ سال از تاریخ فارغ التحصیلی کاردانی تان گذشته باشد و ۲ سال هم از تاریخ فارغ التحصیلی کارشناسی ناپیوسته تان ،درکل ۳ سال برای شما سابقه محسوب می شود و می توانید در آزمون نظام مهندسی در صلاحیت های مربوطه شرکت کنید.

چگونه بفهمم که میتوانم در آزمون شرکت کنم یا نه ؟

برای اینکه بررسی کنید که آیا با توجه به تاریخ دقیق فارغ التحصیلی تان می توانید در آزمون پیش رو ثبت نام کنید یا نه می توانید روی لینک زیر کلیک کنید.

بررسی  سنوات لازم برای ثبت نام آزمون ورود به حرفه مهندسان و کاردان ها

آزمون نظام مهندسی در رشته‌های هفتگانه مهندسی (اصلی) بشرح صلاحیت‌های زیر برگزار می‌شوند.

۱_رشته عمران(سه صلاحیت) که شامل:

الف)آزمون نظام مهندسی عمران نظارت

ب)آزمون نظام مهندسی عمران اجرا

ج) آزمون نظام مهندسی عمران محاسبات

۲_رشته معماری(سه صلاحیت) که شامل:

الف)آزمون نظام مهندسی معماری نظارت

ب) آزمون نظام مهندسی معماری اجرا

ج)آزمون نظام مهندسی معماری طراحی

۳_رشته تاسیسات برقی (دوصلاحیت) که شامل:

الف)آزمون نظام مهندسی تاسیسات برقی نظارت

ب) آزمون نظام مهندسی تاسیسات برقی طراحی

۴_ رشته تاسیسات مکانیکی(دوصلاحیت) که شامل:

 الف) آزمون نظام مهندسی تاسیسات مکانیکی نظارت

ب) آزمون نظام مهندسی تاسیسات مکانیکی طراحی

۵_  نقشه برداری

۶_ شهر سازی

۷_ ترافیک

تمامی رشته های بالا رشته های اصلی هستند و رشته های مرتبط (رشته هایی که عنوان آنها با رشته های اصلی متفاوت بوده ولی محتوای علمی و آموزشی آنهـا بـا رشته های اصلی بیش از 70 %در ارتباط باشد ) نیز میتوانند در آزمون نظام مهندسی شرکت کنند.

رشته های مرتبط با رشته های اصلی 

به رشته هایی مرتبط گفته می شود که عنوان این رشته ها با رشته اصلی متفاوت باشد ولی محتوی علمی آموزشی آن با رشته اصلی بیشتر از ۷۰درصد باشد.در تبصره ۲ ماده ۷ قانون نظام مهندسی ، توضیح داده شده است که ۷۰درصد ارتباط محتوی علمی آموزشی رشته ها توسط کمیسیونی متشکل از نمایندگان وزیر مسکن و شهر سازی ، وزیر فرهنگ و آموزش عالی و رییس سازمان تعیین میشود که این کمیسیون را کمیسیون هم ارزی میگویند.

۱: رشته های مرتبط با رشته عمران:

مهندسی عمران– دبیری فنی، مهندسی عمران- عمران آب، مهندسی عمران- راهسازی، مهندسی عمران- عمران روستایی، مهندسی عمران- کاربردی، مهندسی عمران- تکنولوژی عمران، مهندسی عمران- ساختمان سازی، مهندسی عمران- خط و ابینه، مهندسی عمران- عملی، مهندسی عمران- ساختمان، معادل لیسانس مهندسی عمران- عمران

۲: رشته های مرتبط با معماری

دبیری فنی معماری، معماری سنتی، مهندسی معماری– مرمت و احیای بناهای تاریخی

۳: رشته های مرتبط با نقشه برداری

معادل کارشناسی مهندسی نقشه برداری

۴: رشته های مرتبط با ترافیک

معادل کارشناسی مهندسی ترافیک، راه و ترابری

۵: رشته های مرتبط با تاسیسات مکانیکی

معادل کارشناسی تاسیسات مکانیکی (حرارت و سیالات)، کارشناسی مهندسی مکانیک (طراحی و جامدات)، دبیری فنی مکانیک (حرارت و سیالات)

۶: رشته های مرتبط با تاسیسات برقی

معادل کارشناسی برق (قدرت)، دبیری فنی برق(قدرت)، مهندسی برق-مخابرات، مهندسی برق-کنترل، مهندسی کنترل و ابزار دقیق، مهندسی تکنولوژی کنترل و ابزار دقیق

۷: رشته های مرتبط با شهرسازی

شهرسازی- طراحی شهری، شهرسازی-مهندسی محیط، شهرسازی- محوطه سازی و طراحی فضای سبز،شهرسازی-کارشناس ارشد برنامه ریزی محیط یا محیط زیست

 دانش آموخته هایی که  اسم رشته آنها درلیست بالا نباشد ولی رشته آنها مرتبط با یکی از ۷ رشته اصلی باشد باید مدارک زیر را به کمیسیون هم ارزی ارسال کنند و این کمیسیون پس از بررسی مدارک، مشخص میکند که داوطلب با گذراندن چه درسهایی میتوانند در کدام صلاحیت شرکت کنند..

البته باید توجه کرد برای معرفی کسری واحد ها توسط کمیسیون هم ارزی رشته ها،معدل کل تحصیلی برای دانشگاه های دولتی حداقل ۱۴ و برای دانشگاه های آزاد اسلامی حداقل۱۵ الزامی است.

مدارک لازم جهت ارسال به کمیسیون هم ارزی:

۱- تکمیل فرم درخواست متقاضی

۲ – ارائه رونوشت مدرک تحصیلی دانشگاهی (مطابق بند الف ماده ۷ آیین نامه اجرایی قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان)

۳ – ارائه رونوشت پروانه اشتغال بکار مهندسی پایه دو نظارت

۴ – ارائه ریز نمرات تحصیلی که به تأیید دانشگاه مربوطه رسیده باشد و یا کاتالوگ دانشگاه چنانچه ریزنمرات به زبان غیراصلی باشد ترجمه الزامی است

 

چه رشته هایی که به آنها پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته های اصلی تعلق نمیگیرد؟

۱_فارغ التحصیلان کارشناسی ارشد مهندسی عمران _ سازهای هیدرولیکی(مهندسی عمران _ آب) که دارای مدرک کارشناسی آبیاری باشند

۲_به فارغ­ التحصیلان رشته مهندسی مکانیک ـ کشتی­ سازی

۳_ به فارغ­ التحصیلان رشته مهندسی مکانیک ـ نیروگاه

۴_به فارغ­ التحصیلان رشته مکانیک ـ ساخت و تولید

۵_به فارغ ­التحصیلان کارشناسی مهندسی شیمی ـ طراحی فرآیندها

۶_به فارغ­ التحصیلان رشته مهندسی مکانیک ـ اتومکانیک

۷_به فارغ التحصیلان رشته کارشناسی مهندسی پزشکی (بیوالکتریک) پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته­ های اصلی یا مرتبط با تأسیسات برقی ساختمانتعلق نمیگیرد.

۸_ به فارغ التحصیلان رشته جغرافیا و برنامه­ریزی شهری، پروانه اشتغال به کار شهرسازی تعلق نمی­گیرد

۹_ به فارغ التحصیلان کارشناسی مدیریت شهری هیچگونه پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته­ های اصلی یا مرتبط با معماری تعلق نمی­گیرد.

۱۰_ به دارندگان مدارک تحصیلی کارشناسی ارشد در هریک از گرایشهای عمران که مدرک کارشناسی آنها در موضوع رشته عمران نباشد، باتوجه به عدم گذرانیدن ۷۰% از واحدهای کارشناسی عمران هیچگونه پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته­ های اصلی یا مرتبط با عمران تعلق نمی­گیرد.

 داوطلبانی که مدرک کاردانی و کارشناسی شان غیر مرتبط است سنوات کار حرفه ای برای شان محاسبه نمی شود .
سنوات کمتر از 5 سال به تناسب محاسبه می شود .
سوابق کاردانی برای رشته های عمران ( محاسبات ) و معماری ( طراحی ) محاسبه نمی شود .
حداکثر 10 سال فاصله بین دو مدرک کاردانی و کارشناسی یعنی حداکثر دو سال سابقه کار کاردانی قابل قبول است .


ثبت نام آزمون نظام کاردان های فنی ساختمان 98

گروه دیگری از داوطلبان علاقه مند به شرکت در آزمون نظام مهندسی 98 ، داوطلبان دارای مدرک کاردانی هستند که برای این دسته از داوطلبان آزمونی مختص کاردان ها برگزار می شود که از مهم ترین شرایط برای شرکت در آزمون حرفه ای کاردان های فنی ساختمان به موارد زیر می توان اشاره کرد :

  • دارا بودن مدرک فنی مورد تایید وزارت علوم با سنوات کار حرفه مرتبط ( 5 سال ) 
  • داشتن مدرک فنی مورد تایید سایر وزارتخانه ها و موسسات دولتی با سنوات کار حرفه مرتبط ( 6 سال )

ثبت نام آزمون های صلاحیت حرفه ای معماران تجربی 98

دسته دیگر داوطلبان که فاقد مدرک کاردانی فنی هستند با دارا بودن شرایط زیر مجاز به شرکت در آزمون صلاحیت حرفه ای معماران تجربی 98 می باشند :

  • داشتن مدرک دیپلم فنی
  • رعایت شرط سنی مندرج در جدول با توجه به پروانه اشتغالی ( پایه 1 ، 2 و 3 ) 
  • عدم عضویت در سازمان استان خود
  • دارا بودن مدرک پایان خدمت و یا معافیت دائم
  • شرایط سنی با توجه به سابقه تجربی لازم به شرح زیر است :

 ملاک سنوات ذکر شده در جدول تا زمان برگزاری آزمون است . 

سابقه کار معماران تجربی
پروانه اشتغال سابقه تجربی لازم  حداقل شرط سنی لازم مدرک 
پایه 1 18 سال 36 سال دیپلم فنی
پایه 2 12 سال 30 سال دیپلم فنی
پایه 3 7 سال 25 سال دیپلم فنی
پایه 1 19 سال 37 سال سایر موارد
پایه 2 13 سال 31 سال سایر موارد
پایه 3 8 سال 26 سال سایر موارد

 آیا با مدرک دیپلم می توان در این آزمون شرکت کرد ؟

بله شما می توانید در آزمون صلاحیت حرفه ای معماران تجربی شرکت نمایید .

اگر کارشناسی شما ناپیوسته می باشد و کاردانی پیوسته دارید (منظور از کاردانی پیوسته این است که شما بعد از دریافت دیپلم وارد دانشگاه شده اید و پیش دانشگاهی را نگذرانده اید) به ازای هر ۵ سال گذشتن از تاریخ فارغ التحصیلی تان ۱ سال و تا حداکثر ۲ سال سنوات حساب می شود.

 

 

آخرین مصوبات کمیسیون موضوع تبصره ۲ ماده ۷ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان

آخرین به روز رسانی مصوبات ( ۱۳۹۸/۱۱/۰۶) :

اطلاعیه

قابل توجه کلیه متقاضیان ورود به دانشگاهها و موسسه های آموزش عالی

کشور در رشته های هفتگانه مهندسی ساختمان

 

 

مصوبه کمیسیون هم ارزی  رشته‌ها به تاریخ ۷/۱۲/۸۹

 

مقطع کارشناسی پیوسته :

  1. به استناد ماده ۶ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان مصوب ۱۳۷۴ ، رشته های اصلی مهندسی شامل معماری ، عمران ، تأسیسات مکانیکی ، تأسیسات برقی ، شهرسازی ، نقشه برداری و ترافیک می باشد و مطابق تبصره ۱ ماده ۷ قانون مذکور رشته های مرتبط با مهندسی ساختمان به رشته هایی اطلاق می شود که عنوان آنها با رشته های اصلی یاد شده در ماده ۶ متفاوت بوده ولی محتوای علمی و آموزشی آنها با رشته های اصلی بیش از ۷۰ % در ارتباط باشد که تعیین حدود صلاحیت حرفه ای دارندگان اینگونه مدارک تحصیلی دانشگاهی مرتبط با مهندسی ساختمان و عناوین این رشته ها به استناد تبصره ۲ ماده ۷ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان توسط کمیسیونی متشکل از نمایندگان وزیر راه و شهرسازی، وزیر علوم ، تحقیقات و فنآوری و رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان تعیین و به تصویب وزیر راه و شهرسازی می رسد .
  2. نحوه بررسی و تعیین وضعیت مدارک تحصیلی فارغ التحصیل از دانشگاههای جامع علمی کاربردی همانند دارندگان مدارک کارشناسی علمی -کاربردی رشته های اصلی از دانشگاههای مورد تایید وزارت علوم ، تحقیقات و فن آوری می باشد.
  3. سنوات تحصیلی دارندگان مدارک تحصیلی کارشناسی مرتبط با رشته های هفتگانه ساختمان، در صورت اخذ مدرک کارشناسی جدید که بتوانند با آن صلاحیت طراحی یا محاسبات دریافت نمایند، از زمان اخذ مدرک جدید محاسبه می گردد.
  4. دریافت صلاحیت اجرا برای کلیه دارندگان صلاحیت نظارت در رشته های عمران ومعماری (حداکثر تا همان پایه نظارت) پس ازقبولی در آزمون مربوطه و با رعایت کلیه ضوابط مندرج در قانون نظام مهندسی وکنترل ساختمان و آیین نامه اجرایی ،شیوه نامه ها وبخشنامه های جاری آن بلامانع می باشد.
  1. به دارندگان مدارک تحصیلی کارشناسی عمران- آب و فاضلاب ، عمران – سد وشبکه ، شیمی صنایع گاز، با توجه به عنوان رشته و محتوای علمی آموزشی ، هیچگونه پروانه اشتغال به کار مهندسی در زمینه رشته های هفتگانه ساختمان تعلق نمی گیرد.
  1. تصدی برخی وظایف در سازمان نظام مهندسی ساختمان استان از قبیل عضویت در هیات مدیره مستلزم داشتن مدرک تحصیلی در رشته های اصلی می باشد.

مقطع کارشناسی ناپیوسته :

  1. در خصوص فارغ التحصیلان کارشناسی ناپیوسته در زمینه رشته های هفتگانه مهندسی ساختمان ، تنها مدرک کاردانی قابل قبول می باشد که تاریخ اخذ آن قبل از ورود به مقطع کارشناسی باشد.
  1. به دارندگان مدارک تحصیلی کارشناسی ناپیوسته رشته اصلی با کاردانی در رشته اصلی مقطع کارشناسی ، پروانه اشتغال به کار در رشته اصلی با حدود صلاحیت نظارت، طراحی یا محاسبات بدون

محدودیت و بر حسب سنوات تعلق می گیرد.

  1. به دارندگان مدارک تحصیلی کارشناسی ناپیوسته رشته اصلی با کاردانی مرتبط با رشته مقطع

کارشناسی ، پروانه اشتغال به کار در رشته مرتبط با حدود صلاحیت طراحی ونظارت بدون محدودیت و

بر حسب سنوات تعلق می گیرد.

۱۰ . به دارندگان مدارک تحصیلی کارشناسی ناپیوسته رشته اصلی با کاردانی اصلی و یا مرتبط در زمینه سایر

رشته های هفتگانه ساختمان ، پروانه اشتغال به کار در رشته مرتبط با حدود صلاحیت فقط نظارت بدون

محدودیت و بر حسب سنوات تعلق می گیرد.

۱۱ . صدور پروانه اشتغال بکار مهندسی ساختمان برای دارندگان مدارک تحصیلی کارشناسی ناپیوسته رشته

اصلی با کاردانی در رشته های غیر مرتبط بارشته های هفتگانه ساختمان ، امکان پذیر نمی باشد.

۱۲ . به دارندگان مدارک تحصیلی کارشناسی ناپیوسته با عناوین علمی کاربردی، تکنولوژی ، کاربردی در

رشته های موضوع ماده ۶ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان که دارای مدرک کاردانی در زمینه

رشته مقطع کارشناسی (رشته های کاردانی اصلی و یا مرتبط) می باشند پروانه اشتغال به کار مرتبط با

حدود صلاحیت نظارت، طراحی یا محاسبات بدون محدودیت و بر حسب سنوات تعلق می گیرد.

۱۳ . به دارندگان مدارک تحصیلی کارشناسی ناپیوسته با عناوین علمی – کاربردی، تکنولوژی ، کاربردی در

رشته های موضوع ماده ۶ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان با کاردانی اصلی یا مرتبط در زمینه

سایر رشته های هفتگانه ساختمان (رشته های کاردانی اصلی و یا مرتبط) ، پروانه اشتغال به کار مرتبط با

حدود صلاحیت فقط نظارت بدون محدودیت و بر حسب سنوات تعلق می گیرد.

۱۴ . صدور پروانه اشتغال بکار مهندسی ساختمان برای دارندگان مدارک تحصیلی کارشناسی ناپیوسته با

عناوین علمی کاربردی، تکنولوژی ،کاربردی با کاردانی در رشته های غیر مرتبط بارشته های هفتگانه

ساختمان ، امکان پذیر نمی باشد.

۱۵ . به فارغ التحصیلان کارشناسی ناپیوسته در رشته هایی با سایر عناوین مرتبط با رشته های هفتگانه

ساختمان تنها در صورتیکه کاردانی آنها در زمینه رشته مقطع کارشناسی ( اصلی و یا مرتبط ) باشد ،

پروانه اشتغال بکار در رشته مرتبط با حدود صلاحیت نظارت بدون محدودیت و بر حسب سنوات تعلق

می گیرد.

۱۶ . دریافت صلاحیت اجرا برای کلیه دارندگان صلاحیت نظارت در رشته های عمران ومعماری (حداکثر تا

همان پایه نظارت) پس ازقبولی در آزمون مربوطه و با رعایت کلیه ضوابط مندرج در قانون نظام

مهندسی وکنترل ساختمان و آیین نامه اجرایی ،شیوه نامه ها وبخشنامه های جاری آن بلامانع می باشد.

۱۷ . نحوه بررسی و تعیین وضعیت مدارک تحصیلی فارغ التحصیل از دانشگاههای جامع علمی کاربردی

همانند دارندگان مدارک کارشناسی علمی-کاربردی رشته های اصلی از دانشگاههای مورد تایید

وزارت علوم ، تحقیقات و فن آوری می باشد.( عناوین درج شده با عناوین علمی کاربردی در همان

رشته مطابقت دارد)

۱۸ . تصدی برخی وظایف در سازمان نظام مهندسی ساختمان استان از قبیل عضویت در هیات مدیره مستلزم

داشتن مدرک تحصیلی در رشته های اصلی می باشد.

کارشناسی ارشد :

۱۹ . به دارندگان مدرک کارشناسی ارشد در زمینه رشته های هفتگانه ساختمان که با مدرک کارشناسی خود نمی توانند پروانه اشتغال به کار در زمینه رشته های هفتگانه ساختمان دریافت نمایند، هیچگونه پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته اصلی یا مرتبط با آن تعلق نمی گیرد .

۸۹ وزارت علوم،تحقیقات وفن آوری، دریافت پروانه /۲/ ۲۲ مورخ ۱۳ / ۲۰ . به استناد نامه شماره ۲۶۳۶ اشتغال به کار مهندسی در رشته های مرتبط با شهرسازی برای دارندگان مدرک کارشناسی ارشد در هر یک از گرایشهای مرتبط با شهرسازی با مدرک کارشناسی در رشته معماری بلامانع می باشد.

۲۱ . دانش آموختگانی که با هرکدام از مدارک کارشناسی در زمینه رشته های عمران، شهرسازی ، معماری ، جامعه شناسی ، جغرافیا ، اقتصاد و رشته عمران- نقشه برداری وارد مقطع کارشناسی ارشد شهرسازی- برنامه ریزی شهری می شوند می توانند پس از گذرانیدن دروس جبرانی مندرج در بخشنامه های کمیسیون هم ارزی رشته ها، پروانه اشتغال به کار شهرسازی – برنامه ریزی شهری دریافت نمایند.

۲۲ . دریافت پروانه اشتغال به کار طراحی شهری فقط برای دارندگان مدرک تحصیلی کارشناسی ارشد طراحی شهری با کارشناسی در زمینه رشته های معماری و شهرسازی بلامانع می باشد.

۲۳ . اشخاصی که دارای مدرک تحصیلی کارشناسی در گرایشهای رشته عمران (که بتو انند با آن پروانه اشتغال بکار مهندسی در زمینه رشته عمران دریافت نمایند ) یا رشته عمران- نقشه برداری باشند و مدرک کارشناسی ارشد در رشته راه و ترابری یا حمل و نقل نیز دریافت نمایند ، می توانند پروانه اشتغال به کار مهندسی رشته ترافیک را به عنوان صلاحیت دوم دریافت نمایند.

۲۴ . از آنجائیکه به دارندگان مدارک تحصیلی از سازمان امور اداری و استخدامی کشور با توجه به عدم تایید اینگونه مدارک توسط وزارت علوم،تحقیقات و فن آوری ، پروانه اشتغال به کار مهندسی تعلق نمی گیرد ، لذا در صورت اخذ مدارک مورد تایید وزارت مذکور در مقاطع بالاتر نیز امکان دریافت پروانه، برای نامبردگان وجود ندارد.

۲۵ . سنوات تحصیلی دارندگان مدارک تحصیلی کارشناسی مرتبط با رشته های هفتگانه ساختمان، در صورت اخذ مدرک کارشناسی ارشد که بتوانند با آن صلاحیت طراحی یا محاسبات دریافت نمایند، از

زمان اخذ مدرک جدید محاسبه می گردد.

۲۶ . دریافت صلاحیت اجرا برای کلیه دارندگان صلاحیت نظارت در رشته های عمران ومعماری (حداکثر تا همان پایه نظارت) پس ازقبولی در آزمون مربوطه و با رعایت کلیه ضوابط مندرج در قانون نظام مهندسی وکنترل ساختمان و آیین نامه اجرایی ،شیوه نامه ها وبخشنامه های جاری آن بلامانع می باشد.

۲۷ . تصدی برخی وظایف در سازمان نظام مهندسی ساختمان استان از قبیل عضویت در هیات مدیره مستلزم داشتن مدرک تحصیلی در رشته های اصلی می باشد.__

مصوبه کمیسیون هم ارزی رشته ها به تاریخ ۱۱/۳/۱۳۹۰

بسمه تعالی

مصوبات کمیسیون ماده ۷ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان

۱- دانش آموختگان رشته های اصلی اعم از فارغ التحصیلان دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی دولتی و دانشگاه آزاد اسلامی که مدارک تحصیلی آنها مورد تایید وزارت علوم ، تحقیقات و فناوری بوده و میانگین کل نمرات آنها کمتر از ۱۲ باشد . در صورتیکه عنوان معادل در مدرک تحصیلی ایشان قید نشده باشد می توانند پروانه اشتغال به کار مهندسی با کد اصلی دریافت نمایند .

۲- فارغ التحصیلان کارشناسی رشته مهندسی علمی – کاربردی عمران – تأسیسات آبی ( یا ساختمانهای آبی ) از دانشگاه شهید عباسپور در صورت ارایه مدرک تحصیلی مورد تأیید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری می توانند پروانه اشتغال به کار در رشته مرتبط با مهندسی عمران دریافت نمایند.

۳- به فارغ التحصیلان دوره کارشناسی ناپیوسته عمران – عمران ( بورسیه جهادسازندگی ) از دانشگاه صنعتی امیر کبیر با ارزشیابی معادل کارشناسی عمران ، پروانه اشتغال به کار در رشته مرتبط با مهندسی عمران تعلق می گیرد.

۴- به فارغ التحصیلان کارشناسی مهندسی عمران – راهداری از دانشگاه علم و صنعت ایران پروانه اشتغال به کار در رشته مرتبط با مهندسی عمران با حدود صلاحیت فقط نظارت در پایه ۳، تعلق می گیرد.

۵- به فارغ التحصیلان کارشناسی مهندسی عمران – آب با مدرک تحصیلی کارشناسی ارشد مهندسی عمران – سازه و یا عمران – زلزله پروانه اشتغال به کار در رشته مرتبط با مهندسی عمران با حدود صلاحیت نظارت بر حسب سنوات و محاسبات حداکثر در پایه ۲، با رعایت کلیه ضوابط مندرج در قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان و آئین نامه اجرایی آن تعلق می گیرد.

۶- به فارغ التحصیلان کارشناسی ارشد مهندسی عمران – سازه های هیدرولیکی ( مهندسی عمران – آب ) که دارای مدرک تحصیلی کارشناسی آبیاری باشند ، پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته های اصلی با مرتبط با عمران تعلق نمی گیرد.

۷- به فارغ التحصیلان کارشناسی عمران روستایی فقط پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته مرتبط با عمران تعلق می گیرد.

۸- به فارغ التحصیلان رشته علمی – کاربردی ساختمان و یا عمران فقط پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته مرتبط با عمران تعلق می گیرد.

۹- به فارغ التحصیلان کارشناسی ناپیوسته در رشته عمران و یا ساختمان و کارشناسی ناپیوسته مهندسی تکنولوژی ساختمان و یا عمران فقط پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته مرتبط با عمران تعلق می گیرد.

۱۰- به فارغ التحصیلان رشته مهندسی مکانیک – مکانیک ماشینها از دانشگاه علم و صنعت ایران پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته مرتبط با تأسیسات مکانیکی ساختمان تعلق می گیرد.

۱۱- به فارغ التحصیلان رشته مهندسی مکانیک – کشتی سازی پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته های اصلی یا مرتبط با تأسیسات مکانیکی ساختمان تعلق نمی گیرد.

۱۲- به فارغ التحصیلان رشته مهندسی مکانیک – نیروگاه پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته های اصلی یا مرتبط با تأسیسات مکانیکی ساختمان تعلق نمی گیرد.

۱۳- به فارغ التحصیلان رشته مکانیک – ساخت و تولید پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته های اصلی یا مرتبط با تأسیسات مکانیکی ساختمان تعلق نمی گیرد.

۱۴- به فارغ التحصیلان کارشناسی مهندسی شیمی – طراحی فرآیندها ، پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته های اصلی یا مرتبط با تأسیسات مکانیکی ساختمان تعلق نمی گیرد.

۱۵ – به فارغ التحصیلان رشته کارشناسی پیوسته مهندسی مکانیک – تهویه و تبرید پروانه اشتغال به کار مهندسی تاسیسات مکانیکی ساختمان تعلق می گیرد.

۱۶- به فارغ التحصیلان رشته کارشناسی پیوسته مهندسی مکانیک – تأسیسات حرارتی و برودتی پروانه اشتغال به کار مهندسی تأسیسات مکانیکی ساختمان تعلق می گیرد.

۱۷- به فارغ التحصیلان رشته مهندسی مکانیک – اتومکانیک پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته های اصلی یا مرتبط با تأسیسات مکانیکی ساختمان تعلق نمی گیرد.

۱۸- به فارغ التحصیلان رشته کارشناسی ناپیوسته تأسیسات حرارتی و برودتی و رشته تهویه مطبوع ( علمی – کاربردی ، تکنولوژی و …) پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته مرتبط با تأسیسات مکانیکی ساختمان تعلق می گیرد.

۱۹ – به فارغ التحصیلان رشته کارشناسی مهندسی جریه راه آهن پروانه اشتغال به کار مهندسی در شته مرتبط با تأسیسات مکانیکی ساختمان تعلق می گیرد.

۲۰- فارغ التحصیلان کارشناسی پیوسته مهندسی شبکه های انتقال و توزیع و یا کارشناسی پیوسته مهندسی علمی – کاربردی شبکه های انتقال و توزیع در صورت ارائه مدرک تحصیلی مورد تأیید وزارت علوم، | تحقیقات و فن آوری می توانند پروانه اشتغال به کار مهندسی تأسیسات برقی ساختمان دریافت نمایند.

۲۱- به فارغ التحصیلان رشته کارشناسی ناپیوسته شبکه های انتقال و توزیع ( علمی – کاربردی ، تکنولوژی و … ) پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته مرتبط با تأسیسات برقی ساختمان تعلق می گیرد.

بخشنامه فارغ التحصیلان کارشناسی ناپیوسته رشته علمی کاربردی معماری ۲۸/۰۴/۱۳۹۰

پیرو ابلاغ بخشنامه شماره ۹۰/۶۳۰/۸۸۹۰ مورخ ۱۱/۳/۹۰ در خصوص بند ۲۰ بخشنامه مذکور به اطلاع می رساند ، فارغ التحصیلان کارشناسی ناپیوسته رشته علمی – کاربردی معماری که دارای پروانه اشتغال به کار کاردانی در رشته اصلی معماری می باشند و واحدهای گذرانده شده ایشان در مقطع کارشناسی ، مطابق جدول شماره ۶ پیوست بخشنامه شماره ۶۹۳۸۳/۲۰ مورخ ۲۹/۹/۱۳۸۸ می باشد ، می توانند پروانه اشتغال به کار با حدود صلاحیت طراحی و نظارت بر حسب سنوات با رعایت قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان و آئین نامه اجرایی آن دریافت نمایند.

مصوبه در خصوص کارشناسی ناپیوسته یا کاردانی با کد اصلی به تاریخ ۲۳/۵/۱۳۹۰

پیرو ابلاغ بند ۳۰ بخشنامه شماره۹۰/۴۳۰/۸۸۹۰ مورخ ۱۱/۳/ ۱۳۹۰ کمیسیون هم ارزی رشته ها درخصوص دارندگان مدارک تحصیلی کارشناسی ناپیوسته در رشته های اصلی شامل کارشناسی ناپیوسته رشته های موضوع مادتین ۶ و ۷ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان مطابق بندا بخشنامه شماره ۸۹/۴۰۰/۶۲۲۷۱  مورخ ۷/۱۲/۸۹  چنانچه نامبردگان دارای مدرک کاردانی با کد اصلی در همان رشته مقطع کارشناسی باشند نحوه بررسی و تعیین وضعیت صدور پروانه اشتغال به کار ایشان همانند دارندگان مدارک کارشناسی پیوسته در همان رشته وفق ضوابط و مقررات مندرج در قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان و آئین نامه اجرایی آن می باشد.

مصوبه کمیسیون هم ارزی رشته ها به تاریخ ۰۴/۱۱/۱۳۹۱

کلیات :

  1. به استناد تصویب نامه شماره ۷۷۵۴۹/۳۳۱۲۰ مورخ ۳/۱۲/۸۴  هیأت محترم وزیران و همچنین رأى شماره ۱۹۸ هیأت عمومی دیوان عدالت اداری مندرج در روزنامه رسمی شماره ۱۸۷۱۹ مورخ ۲۰/۳/۸۸  کشور در خصوص دارندگان مدارک تحصیلی از سازمان امور اداری و استخدامی کشور ، صدور یا ارتقا پایه پروانه اشتغال به کار مهندسی برای این دسته از متقاضیان امکان پذیر نمی باشد.

۲. تمدید پروانه اشتغال به کار مهندسی برای دارندگان مدارک تحصیلی در رشته های مرتبط با مهندسی که دارای پروانه اشتغال به کار با کد اصلی بوده اند، با همان کد و صلاحیت قبلی، بلامانع می باشد. لازم به ذکر است ، ارتقا پایه پروانه اشتغال به کار نامبردگان فقط با کد مرتبط و با ذکر صلاحیت محاسبه و یا طراحی قبلی ظهر پروانه اشتغال به کار، امکان پذیر می باشد .

٣. دانش آموختگان رشته های اصلی اعم از فارغ التحصیلان دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی دولتی و دانشگاه آزاد اسلامی که مدارک تحصیلی آنها مورد تایید وزارت علوم ، تحقیقات و فناوری بوده و میانگین کل نمرات آنها کمتر از ۱۲ باشد . در صورتیکه عنوان معادل در مدرک تحصیلی ایشان قید نشده باشد می توانند پروانه اشتغال به کار مهندسی با کد اصلی دریافت نمایند .

کارشناسی ناپیوسته :

۴. نحوه بررسی و تعیین وضعیت صدور پروانه اشتغال به کار مهندسی برای دارندگان مدارک تحصیلی مقاطع کاردانی و کارشناسی که عنوان رشته تحصیلی درج شده در دانشنامه ایشان در هر دو مقطع مذکور عینا یکسان می باشد همانند دارندگان مدارک کارشناسی پیوسته در همان رشته وفق ضوابط و مقررات مندرج در قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان و آئین نامه اجرایی آن میباشد.

۵. دارندگان مدارک تحصیلی کارشناسی ناپیوسته در رشته های اصلی چنانچه به مدرک تحصیلی مقطع کاردانی آنها در همان رشته مقطع کارشناسی پروانه کاردانی با کد اصلی تعلق بگیرد ، نحوه بررسی و تعیین صلاحیت پروانه اشتغال به کار مهندسی ایشان همانند دارندگان مدارک کارشناسی پیوسته در همان رشته می باشد و در صورتیکه کاردانی آنها پروانه با کد اصلی تعلق نگیرد ، چنانچه کلیه واحدهای مصوب کمیسیون هم ارزی رشته ها را در طول زمان تحصیل و به صورت واحدهای مؤثر گذرانیده باشند، می توانند پروانه اشتغال به کار با کد اصلی دریافت نمایند ، و در غیر اینصورت نامبرگان فقط می توانند کد مرتبط با صلاحیت نظارت دریافت نمایند .

۶. چنانچه دارندگان مدارک تحصیلی ناپیوسته تکنولوژی و یا علمی – کاربردی در رشته های اصلی کلیه واحدهای مندرج در جدول ریزنمرات مصوت کمیسیون هم ارزی را در رشته خود به صورت کامل گذرانیده باشند ( تصویر پیوستهای شماره ۱ تا ۵)، می توانند پروانه اشتغال به کار مرتبط با مهندسی با حدود صلاحیت نظارت بر حسب سنوات و طراحی و یا محاسبات حداکثر تا پایه ۲ دریافت نمایند . لازم به ذکر است منظور از واحد های گذرانیده شده در طول زمان تحصیل ، تنها واحدهای اصلی آن رشته می باشد و واحدهای بدون اثر ، قابل قبول نمی باشد. تذکر : مطابق بخشنامه شماره ۴۰۰/د/۶۸۰  مورخ ۲۸/۴/۹۰  فارغ التحصیلان کارشناسی ناپیوسته رشته علمی – کاربردی معماری که دارای مدرک کاردانی در رشته اصلی معماری می باشند ، در صورتیکه کلیه واحدهای مندرج در جدول رشته معماری را گذرانیده باشند ، می توانند پروانه اشتغال به کار مرتبط با مهندسی با حدود صلاحیت نظارت و طراحی برحسب سنوات دریافت نمایند .

کارشناسی ارشد :

۷. به دارندگان مدرک کارشناسی ارشد در زمینه رشته های هفتگانه ساختمان که با مدرک کارشناسی خود نمی توانند پروانه اشتغال به کار در زمینه رشته های هفتگانه ساختمان دریافت نمایند، هیچگونه پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته اصلی و یا مرتبط با آن تعلق نمی گیرد .

۸ . به دارندگان مدارک تحصیلی کارشناسی ارشد در هر یک از گرایشهای عمران که مدرک کارشناسی آنها در رشته عمران یا مرتبط با آن نباشد ، با توجه به عدم ارتباط بیش از ۷۰٪ محتوای علمی و آموزشی آنها با رشته اصلی کارشناسی مهندسی عمران هیچگونه پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته های اصلی یا مرتبط با عمران تعلق نمی گیرد .

۹.صدور پروانه اشتغال به کار با کد اصلی برای دارندگان مدرک کارشناسی ارشد رشته های اصلی که با ارائه مدرک کارشناسی خود می توانند پروانه اشتغال به کار مرتبط با صلاحیت طراحی و نظارت ( بدون محدودیت ) دریافت نمایند ، بلامانع می باشد .

گروه عمران :

۱۰. فارغ التحصیلان کارشناسی رشته مهندسی علمی – کاربردی عمران – تأسیسات آبی (یا ساختمانهای آبی ) از دانشگاه شهید عباسپور در صورت ارایه مدرک تحصیلی مورد تأیید وزارت علوم ، تحقیقات و فناوری می توانند پروانه اشتغال به کار در رشته مرتبط با مهندسی عمران دریافت نمایند.

۱۱. به فارغ التحصیلان دوره کارشناسی ناپیوسته عمران – عمران ( بورسیه جهادسازندگی ) از دانشگاه صنعتی امیر کبیر با ارزشیابی معادل کارشناسی عمران ، پروانه اشتغال به کار در رشته مرتبط با مهندسی عمران با حدود صلاحیت نظارت تعلق می گیرد .

۱۲. به فارغ التحصیلان کارشناسی مهندسی عمران – راهداری از دانشگاه علم و صنعت ایران پروانه اشتغال به کار در رشته مرتبط با مهندسی عمران با حدود صلاحیت فقط نظارت در پایه ۳ تعلق می گیرد.

۱۳. به فارغ التحصیلان کارشناسی عمران روستایی فقط پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته مرتبط با عمران با حدود صلاحیت نظارت تعلق می گیرد.

۱۴. صدور پروانه اشتغال به کار مرتبط با عمران برای فارغ التحصیلان رشته علمی – کاربردی ساختمان و یا عمران بلامانع می باشد.

۱۵. صدور پروانه اشتغال به کار مرتبط با عمران برای به فارغ التحصیلان کارشناسی ناپیوسته در رشته های عمران و یا ساختمان بلامانع می باشد.

۱۶. به فارغ التحصیلان رشته تکنولوژی و آبادانی روستا از مؤسسه آبادانی و توسعه روستاها و یا دانشگاه شهید بهشتی فقط پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته مرتبط با عمران با حدود صلاحیت نظارت حداکثر تا پایه سه تعلق می گیرد.

۱۷. فارغ التحصیلان رشته خط و ابنیه و یا خط و سازه های ریلی از دانشگاه علم و صنعت ایران می توانند پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته مرتبط با عمران با حدود صلاحیت نظارت حداکثر پایه سه بدون امکان ارتقاء، دریافت نماید .

۱۸. به فارغ التحصیلان کارشناسی آبادانی و توسعه روستاها و کارشناسی مدیریت پروژه و کارشناسی خط و ابنیه که با مدرک کارشناسی پروانه مرتبط با مهندسی عمران با صلاحیت محدود ( فقط نظارت در حد پایه ۳ ) تعلق می گیرد ، در صورت اخذ مدرک کارشناسی ارشد سازه و زلزله فقط می توانند نسبت به ارتقاء پایه صلاحیت نظارت خود اقدام نمایند.

۱۹. به فارغ التحصیلان رشته مدیریت و آبادانی روستا هیچگونه پروانه اشتغال به کار مهندسی عمران و یا مرتبط با آن تعلق نمی گیرد .

۲۰. صدور پروانه اشتغال به کار مرتبط با مهندسی عمران با حدود صلاحیت فقط نظارت حداکثر پایه ۳ برای فارغ التحصیلان رشته کارشناسی مدیریت پروژه بلامانع است .

۲۱. به فارغ التحصیلان رشته عمران – خاک پروانه اشتغال به کار با کد اصلی تعلق می گیرد.

۲۲. صدور پروانه اشتغال به کار مرتبط با مهندسی نقشه برداری برای دارندگان مدرک تحصیلی علمی – کاربردی نقشه برداری و یا مهندسی تکنولوژی نقشه برداری بلامانع است .

۲۳. دارندگان مدرک تحصیلی کارشناسی در رشته عمران – عمران و کارشناسی ارشد در رشته ترافیک یا راه و ترابری و یا برنامه ریزی حمل و نقل می توانند علاوه بر پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته عمران ، صلاحیت رشته ترافیک با درج در ظهر پروانه خود دریافت نمایند.

گروه معماری و شهرسازی :

۲۴. صدور پروانه اشتغال به کار مرتبط با معماری برای فارغ التحصیلان کارشناسی ناپیوسته رشته علمی – کاربردی معماری و مهندسی تکنولوژی معماری و کارشناسی ناپیوسته معماری از دانشگاهها و مؤسسات آموزشی مورد تأیید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری ، بلامانع می باشد .

۲۵. به فارغ التحصیلان کارشناسی مدیریت شهری هیچگونه پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته های اصلی یا مرتبط با معماری تعلق نمی گیرد .

۲۶. فارغ التحصیلان کارشناسی ارشد ناپیوسته رشته شهرسازی – برنامه ریزی شهری که دارای مدرک کارشناسی در یکی از رشته های شهرسازی ، معماری ، عمران ، جغرافیا ، جامعه شناسی ( علوم اجتماعی ) و اقتصاد باشند ، در صورت گذرانیدن حداقل دروس الزامی پیش نیاز مطابق جدول پیوست بخشنامه شماره ۹۰/۴۳۰/۸۶۵۵۳۸ مورخ ۲۱/۹/۹۰ ، می توانند پروانه اشتغال به کار شهرسازی دریافت نمایند .

تبصره: چنانچه اشخاص مذکور طی دوران تحصیل موفق به گذرانیدن این دروس نشده باشند، می توانند نسبت به گذراندن دروس کسری در یکی از دانشگاههای علم و صنعت ایران ، تهران، شهید بهشتی ، تربیت مدرس تهران ، تبریز ، شیراز ، اصفهان و فردوسی مشهد و همچنین دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم تحقیقات اقدام نمایند.

۲۷. صدور پروانه اشتغال به کار شهر سازی – برنامه ریزی شهری دارندگان مدرک تحصیلی عمران – نقشه برداری با کارشناسی ارشد برنامه ریزی شهری در صورت گذرانیدن واحدهای ذکر شده برای رشته عمران ، بلامانع می باشد.

۲۸. دریافت پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته شهرسازی برای دارندگان مدرک کارشناسی ارشد شهرسازی با گرایش طراحی شهری فقط با مدرک کارشناسی در رشته معماری یا شهرسازی امکان پذیر می باشد. ۲۹. به فارغ التحصیلان رشته جغرافیا و برنامه ریزی شهری ، پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته اصلی شهرسازی و یا مرتبط با آن تعلق نمی گیرد.

۳۰. رشته طراحی و برنامه ریزی شهری و همچنین رشته برنامه ریزی منطقه ای با رشته برنامه ریزی شهری مطابقت دارد. ۳۱. ارتقاء پایه دارندگان پروانه اشتغال به کار شهرسازی – برنامه ریزی شهری، با مدرک تحصیلی کارشناسی جغرافیا، اقتصاد، علوم اجتماعی ، در صورتیکه در سنوات گذشته و به استناد مدرک کارشناسی ارشد پروانه دریافت نموده اند تنها در صورت گذرانیدن دروس مشخص شده در بند ۲۶ امکان پذیر می باشد.

۳۲. به دارندگان مدرک کارشناسی مهندسی فضای سبز از دانشکده منابع طبیعی و کشاورزی، هیچگونه پروانه اشتغال به کار مهندسی در زمینه رشته های هفتگانه ساختمان تعلق نمی گیرد . گروه تاسیسات مکانیکی و برقی ساختمان :

۳۳. در خصوص فارغ التحصیلان رشته مکانیک بدون گرایش می باشند ، فارغ التحصیلان مذکور چنانچه واحدهای مشخص شده در جدول ( تصویر پیوست شماره ۴) را گذرانیده باشند ، می توانند پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته اصلی دریافت نمایند . و اشخاصی که تا پایان سال ۹۲ فارغ التحصیل خواهند شد، چنانچه واحد های جدول مذکور را نگذرانند ، جهت دریافت پروانه اشتغال به کار در رشته اصلی می توانند واحدها را در دانشگاه های سراسری مورد تایید وزارت

علوم ، تحقیقات و فن آوری بگذرانند.

۳۴. به فارغ التحصیلان رشته تکنولوژی طراحی و نقشه کشی صنعتی ، پروانه اشتغال به کار در رشته اصلی تاسیسات مکانیکی و یا در رشته مرتبط با آن تعلق نمی گیرد .

۳۵. به فارغ التحصیلان رشته مهندسی مکانیک – مکانیک طراحی ماشینها از دانشگاه علم و صنعت ایران پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته مرتبط با تأسیسات مکانیکی ساختمان با حدود صلاحیت نظارت تعلق می گیرد.

۳۶. به فارغ التحصیلان رشته مهندسی مکانیک – کشتی سازی پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته اصلی تاسیسات مکانیکی و یا در رشته مرتبط با آن تعلق نمی گیرد.

۳۷. به فارغ التحصیلان رشته مهندسی مکانیک – مهندسی دریا پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشتهاصلی تاسیسات مکانیکی و یا در رشته مرتبط با آن تعلق نمی گیرد .

۳۸. به فارغ التحصیلان رشته مهندسی مکانیک – نیروگاه پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته اصلی تاسیسات مکانیکی و یا در رشته مرتبط با آن تعلق نمی گیرد.

۳۹. به فارغ التحصیلان رشته مکانیک – ساخت و تولید پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته اصلی تاسیسات مکانیکی و یا در رشته مرتبط با آن تعلق نمی گیرد .

۴۰. به فارغ التحصیلان کارشناسی مهندسی شیمی – طراحی فرآیندها ، پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته اصلی تاسیسات مکانیکی و یا در رشته مرتبط با آن تعلق نمی گیرد.

۴۱. به فارغ التحصیلان رشته کارشناسی پیوسته مهندسی مکانیک – تهویه و تبرید پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته اصلی تأسیسات مکانیکی ساختمان تعلق می گیرد .

۴۲. به فارغ التحصیلان رشته کارشناسی پیوسته مهندسی مکانیک – تأسیسات حرارتی و برودتی پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته اصلی تأسیسات مکانیکی ساختمان تعلق می گیرد.

۴۳. به فارغ التحصیلان رشته مهندسی مکانیک – اتومکانیک پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته اصلی تاسیسات مکانیکی و یا در رشته مرتبط با آن تعلق نمی گیرد.

۴۴. به فارغ التحصیلان رشته کارشناسی مهندسی جریه راه آهن پروانه اشتغال به کار مهندسی در شته مرتبط با تأسیسات مکانیکی ساختمان با حدود صلاحیت نظارت تعلق می گیرد .

۴۵. به فارغ التحصیلان کارشناسی ناپیوسته ( علمی کاربردی ، تکنولوژی و … ) مهندسی مکانیک گرایش طراحی جامدات ، پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته مرتبط با تاسیسات مکانیکی ساختمان با حدود صلاحیت نظارت تعلق می گیرد .

۴۶. به فارغ التحصیلان رشته مهندسی شیمی – صنایع پالایش – پتروشیمی گاز ، پروانه در رشته تاسیسات مکانیکی یا در رشته مرتبط با آن تعلق نمی گیرد.

۴۷. به فارغ التحصیلان رشته الکترومکانیک – صنایع مکانیک ، پروانه اشتغال به کار در رشته تاسیسات مکانیکی و یا در رشته مرتبط با آن تعلق نمی گیرد.

۴۸. به فارغ التحصیلان رشته مکانیک – تست مخرب مواد ، پروانه اشتغال به کار در رشته تاسیسات

مکانیکی و یا در رشته مرتبط با آن تعلق نمی گیرد.

۴۹. به فارغ التحصیلان کارشناسی پیوسته رشته مهندسی الکترونیک همانند رشته مهندسی برق – قدرت پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته اصلی تاسیسات برقی ساختمان تعلق می گیرد . شایان ذکر است پایه پروانه اشتغال به کار در بخش صلاحیت طراحی پایه ۳ و برای اشخاصی که دارای صلاحیت طراحی بوده اند ، همان پایه طراحی مندرج در پروانه اشتغال به کار قبلی نامبردگان می باشد و جهت ارتقاء پایه باید مطابق ماده ۱۱ آیین نامه اجرایی قانون مذکور عمل شود .

۵۰. فارغ التحصیلان کارشناسی پیوسته مهندسی شبکه های انتقال و توزیع در صورت ارائه مدرک تحصیلی مورد تأیید وزارت علوم ، تحقیقات و فن آوری می توانند پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته اصلی تأسیسات برقی ساختمان دریافت نمایند. ۵۱. به فارغ التحصیلان رشته کارشناسی مهندسی پزشکی (بیوالکتریک ) پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته اصلی تأسیسات برقی یا مرتبط با آن ساختمان تعلق نمی گیرد.

۵۲. به فارغ التحصیلان کارشناسی ناپیوسته مهندسی کنترل و ابزار دقیق ( تکنولوژی یا علمی – کاربردی و یا … ) پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته مرتبط با تأسیسات برقی ساختمان با حدود صلاحیت نظارت تعلق می گیرد.

۵۳. فارغ التحصیلان مهندسی کاربردی برق – قدرت از دانشگاه صنعت نفت آبادان در صورت تایید مدارک تحصیلی از سوی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری می توانند پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته اصلی تأسیسات برقی ساختمان دریافت نمایند ۵۴. به فارغ التحصیلان کارشناسی مهندسی مخابرات گرایش انتقال یا سوئیچ ، پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته اصلی تاسیسات برقی ساختمان و یا مرتبط مرتبط با آن تعلق نمی گیرد

۵۵. به فارغ التحصیلان کارشناسی مهندسی رباتیک ، پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته اصلی تاسیسات برقی ساختمان و یا مرتبط با آن تعلق نمی گیرد

۵۶. به فارغ التحصیلان رشته کنترل – ساخت و تولید ، پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته اصلی تاسیسات برقی ساختمان و یا مرتبط با آن تعلق نمی گیرد .

۵۷. به فارغ التحصیلان کارشناسی مهندسی برق گرایش الکترونیک و مخابرات دریایی ، پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته مرتبط با تاسیسات برقی ساختمان با حدود صلاحیت نظارت تعلق می گیرد.

۵۸. دارندگان مدرک تحصیلی در رشته های مرتبط با تاسیسات مکانیکی و یا برقی ساختمان که جهت دریافت صلاحیت طراحی توسط کمیسیون هم ارزی رشته ها مجوز گذراندن کسری واحدها دریافت نموده اند ، می بایست تا پایان سال تحصیلی ۹۲-۹۳ باید واحدهای معرفی شده را بگذرانند، در غیر این صورت صلاحیت طراحی به اشخاص مذکور تعلق نمی گیرد.

پیوست ۱

فهرست واحدهای درسی مصوب کمیسیون هم ارزی رشته ها جهت صدور

پروانه اشتغال به کار مهندسی معماری

ردیف نام درس ردیف نام درس
۱ هندسه کاربردی با هندسه ترسیمی  ۱۵ متره و برآورد
۲ بیان معماری ۲ با تمرین معماری ۱۶ مدیریت و تشکیلات کارگاه
۳ ریاضیات و آمار ۱۷ مصالح ساختمانی با شناخت مواد
۴ مقدمات طراحی معماری ۱ یا ساخت و أرانه ۱ ۱۸ ساختمان ۱ یا عناصر ۱ 
۵ مقدمات طراحی معماری ۲ یا ساخت و  ارائه ۲ ۱۹ روستا ۱ 
۶ مبانی نظری معماری ۲۰ ساختمان ۲ و گزارش کارگاه با عناصر ۲
۷ آشنایی با معماری جهان ۲۱ طرح معماری ۱
۸ آشنایی با معماری اسلامی ۲۲ طرح معماری ۲
۹ آشنایی با معماری معاصر ۲۳ طرح معماری ۳
۱۰ تأسیسات الکترونیکی و نور و صدا ۲۴ طرح معماری ۴
۱۱ تأسیسات مکانیکی ۲۵ طرح معماری ۵
۱۲ ایستایی ۲۶ طرح فنی
۱۳ مقاومت مصالح و سازه های فلزی ۲۷ طرح نهایی
۱۴ سازه های بتنی ۲۸ جمع کل 
  • برای فارغ التحصیلان خارج از کشور تطبیق واحدهای درسی متقاضیان که در عنوان متفاوت و مضمونا یکسان باشد در صورت وجود ابهام به عهده اعضای کمیسیون هم ارزی رشته ها می باشد.

پیوست ۲

فهرست واحدهای درسی مصوب کمیسیون هم ارزی رشته ها

جهت صدور پروانه اشتغال به کار مهندسی عمران

ردیف نام درس ردیف نام درس
۱ ریاضی عمومی ۱ ۱۵ سازه های بتن آرمه ۲
۲ ریاضی عمومی ۲ ۱۶ پروژه بتن آرمه
۳ معادلات دیفرانسیل ۱۷ سازه های فولادی ۱
۴ رسم فنی و نقشه کشی ساختمان ۱۸ سازه های فولادی ۲
۵ نقشه برداری و عملیات ۱۹ پروژه سازه های فولادی
۶ مصالح ساختمانی و آزمایشگاه ۲۰ زمین شناسی مهندسی
۷ تکنولوژی بتن و آزمایشگاه ۲۱ مکانیک خاک 
۸ اصول و مبانی معماری و شهرسازی ۲۲ آزمایشگاه مکانیک خاک
۹ استاتیک ۲۳ مهندسی پی
۱۰ دینامیک ۲۴ روشهای اجرایی ساختمان
۱۱ مقاومت مصالح ۲۵ متره و برآورد پروژه
۱۲ تحلیل سازه ها ۱ ۲۶ طراحی معماری
۱۳ تحلیل سازه ها ۲ ۲۷ تأسیسات مکانیکی و برقی
۱۴ سازه های بتن آرمه ۱ ۲۸ بارگذاری
۲۹ اصول مهندسی زلزله 

پیوست ۳

فهرست واحدهای درسی مصوب کمیسیون هم ارزی رشته ها

جهت صدور پروانه اشتغال به کار مهندسی نقشه برداری

ردیف نام درس ردیف نام درس
۱ ریاضی ۱ ۱۹ نقشه برداری ۲
۲ ریاضی ۲ ۲۰ نقشه برداری ژئودتیک
۳ معادلات دیفرانسیل ۲۱ نقشه برداری مسیر
۴ برنامه نویسی کامپیوتر ۲۲ نقشه برداری زیرزمینی
۵ نقشه برداری و عملیات ۲۳ فتوگرامتری ۱
۶ آمار و احتمالات مهندسی ۲۴ فتوگرامتری ۲
۷ فیزیک ۱ ۲۵ فتوگرامتری ۳
۸ فیزیک ۲ ۲۶ فتوگرامتری ۴
۹ ریاضی مهندسی ۲۷ ژئودزی ۱
۱۰ هندسه دیفرانسیل ۲۸ ژئودزی ۲ و محاسبات
۱۱ تئوری خطاها ۲۹ نجوم ژئودزی
۱۲ سرشکنی ۳۰ ژئودزی فیزیک
۱۳ الکترونیک طولیاب ۳۱ ماهواره ای ژئودزی
۱۴ زمین شناسی ۳۲ کارتوگرفی اتوماتیک
۱۵ استاتیک و مقاومت مصالح ۳۳ کاداستر ۱
۱۶ راهسازی ۳۴ هیدروگرافی
۱۷ مبانی کارتوگرافی
۱۸ نقشه برداری ۱

پیوست ۴

فهرست واحدهای درسی مصوب کمیسیون هم ارزی رشته ها جهت صدور پروانه اشتغال به کار مهندسی تأسیسات مکانیکی ساختمان ( کد ۰۴)

ردیف نام درس ردیف نام درس
۱ ریاضی ۱ ۱۵ مکانیک سیالات ۱
۲ ریاضی ۲ ۱۶ مکانیک سیالات ۲
۳ برنامه سازی کامپیوتر ۱۷ آزمایشگاه مکانیک سیالات
۴ شیمی عمومی ۱۸ انتقال حرارت ۱
۵ فیزیک ۱ و آزمایشگاه ۱۹ کنترل اتوماتیک
۶ فیزیک ۲ و آزمایشگاه ۲۰ توربو ماشین
۷ ریاضی مهندسی ۲۱ آزمایشگاه انتقال حرارت
۸ نقشه کشی صنعتی ۱ ۲۲ حرارت مرکزی و تهویه مطبوع
۹ استاتیک ۲۳ انتقال حرارت ۲
۱۰ مقاومت مصالح ۱ ۲۴ تاسیسات گاز رسانی با سوخت احتراق
۱۱ علم مواد ۲۵ تاسیسات بهداشتی ساختمان یا سیستمهای انتقال آب
۱۲ ترمودینامیک ۱ ۲۶ طراحی سیستمهای تبرید و سردخانه
۱۳ ترمودینامیک ۲ ۲۷ پروژه تخصصی تاسیساتی
۱۴ آزمایشگاه ترمودینامیک

پیوست ۵

فهرست واحدهای درسی مصوب کمیسیون هم ارزی رشته ها جهت صدور پروانه اشتغال به کار مهندسی تاسیسات برقی ساختمان (کد ۰۵) – جدول اصلاح شده

ردیف نام درس ردیف نام درس
۱ فیزیک ۲( الکتریسیته و مغناطیس) ۱۸ آزمایشگاه ماشین الکتریکی ۱
۲ آزمایشگاه فیزیک ۲ ۱۹ تجزیه و تحلیل سیستم ها
۳ کارگاه عمومی یا رسم فنی ۲۰ بررسی سیستم های قدرت ۱
۴ زبان تخصصی ۲۱ مخابرات ۱
۵ نقشه کشی صنعتی ۲۲ پروژه کارشناسی
۶ برنامه سازی کامپیوتر ۲۳ کار آموزی
۷ آمار و احتمالات مهندسی ۲۴ الکترونیک صنعتی
۸ کارگاه برق ۲۵ حفاظت و رله ها با تکنیک پالس
۹ مدارهای الکتریکی ۱ ۲۶ بررسی سیستم های قدرت ۲ یا میکرو پروسورها
۱۰ مدارهای الکتریکی ۲ ۲۷ ماشینهای الکتریکی ۳ یا فیزیک الکترونیک
۱۱ اندازه گیری الکتریکی ۲۸ تأسیسات الکتریکی یا الکترونیک ۳
۱۲ آزمایشگاه اندازه گیری و مدار ۲۹ آزمایشگاه ماشین الکتریکی ۲ یا آز الکترونیک ۲
۱۳ الکترومغناطیس
۱۴ الکترونیک ۱
۱۵ آزمایشگاه الکترونیک ۱
۱۶ ماشینهای الکتریکی ۱
۱۷ ماشینهای الکتریکی ۲

مصوبه شماره ۲۶۶۷۰/۴۳۰ در خصوص کد کاردانها  تاریخ ۱۹/۰۴/۱۳۹۲

معاونت مسکن و ساختمان دفتر سازمانهای مهندسی و تشکل های حرفه ای جدول کد رشته ها و نوع پروانه اشتغال به کار کاردانی، بر اساس عنوان مدارک تحصیلی

رشته کد پروانه رشته موضوع پروانه نوع پروانه عناوین مدارک تحصیلی کاردانها فنی ساختمان
اصلی مرتبط
معماری ۱۰۰ معماری * معماری نقشه کشی معماری – معماری
۱۱۰ مرتبط با معماری * دبیر فنی معماری / معلم فنی معماری / معادل کاردانی معماری / معماری – ساختمان / معماری – معماری داخلی / معماری سنتی /  معماری اسلامی / معماری – نقشه کشی ساختمان / معماری – مرمت و احیای بناهای تاریخی معماری / حفاظت و مرمت بناهای تاریخی 
شهرسازی ۲۰۰ شهرسازی * کاردانی شهرسازی
عمران ۳۰۰ عمران * عمران / ساختمان / کارهای عمومی ساختمان / راه و ساختمان / اجرای ساختمان‌های  بتنی / پیش ساخته ها / امور پیمانها / ساختمان های فلزی / ساختمان های فولادی / پل سازی و ابنیه فنی ساختمان سازی / مرمت و نگهداری ساختمان
۳۱۰ مرتبط با عمران * دبیر فنی عمران / معلم فنی عمران / معادل کاردانی عمران / عمران – خط و ابنیه / عمران – تاسیسات آبی / عمران – ساختمان‌های آبی / عمران – سازه های دریایی / عمران – راهسازی / زیر سازی راه / روسازی راه / راهداری / عمران – روستایی /کاردانی فنی آزمایشگاهی عمران / کاردانی فنی عمران شهری
تاسیسات مکانیکی  ساختمان ۴۰۰ تاسیسات مکانیکی ساختمان * مکانیک /  تاسیسات حرارتی و برودتی / تاسیسات – ترید / تاسیسات – حرارت مرکزی و تهویه مطبوع / مکانیک – وسایل بهداشتی و گاز رسانی / مکانیک – آبرسانی و گاز رسانی
۴۱۰ مرتبط با تاسیسات مکانیکی ساختمان * دبیری فنی مکانیک / معلم فنی مکانیک / معادل کاردانی مکانیک / مکانیک – تاسیسات حرارتی نیروگاهها / مکانیک صنایع – تاسیسات عمومی صنایع
تاسیسات برقی ساختمان ۵۰۰ تاسیسات برقی ساختمان * تاسیسات الکتریکی / برق – قدرت / الکترونیک / الکتروتکنیک / برق  ماشین های الکتریکی / الکترونیک عمومی / الکتروتکنیک برقی صنعتی
۵۱۰ مرتبط با تاسیسات برقی ساختمان * دبیر فنی برق / معلم فنی برق / معادل کاردانی برق / برق  مخابرات / برق – الکترونیک و ابزار دقیق / الکترونیک و مخابرات دریایی
نقشه‌‌برداری ۶۰۰ نقشه‌‌برداری * نقشه برداری / نقشه برداری – کارتوگرافی / عمران – نقشه برداری / عمران – ژئو دزی / عمران – فتوگرامتری
۶۱۰ مرتبط با نقشه‌‌برداری * دبیر فنی نقشه برداری / معلم فنی نقشه برداری/ معادلی کاردانی نقشه برداری
ترافیک ترافیک *  حمل و نقل / راه و ترابری

لازم به ذکر است ضمن اینکه به مدارک کاردانی علمی – کاربردی در رشته های اصلی هفتگانه ساختمان پروانه اشتغال به کار کاردانی با کد اصلی تعلق می گیرد، به دارندگان مدارک تحصیلی کاردانی با عناوین رشته های ذیل:

  • نقشه کشی عمومی ۲- نقشه کشی و طراحی صنعتی ۳- مکانیک خودرو ۴- مکانیک – ماشین ابزار ۵- مکانیک – سردخانه ۶- مکانیک – تعمیرات نیروگاهها ۷- مکانیک نقشه کشی ۸- اتومکانیک  ۹- ساخت و تولید ۱۰- عمران – انتقال آب ۱۱- عمران – آب و فاضلاب ۱۲عمران ۱۲-  نگهداری سد و شبکه ۱۳- جوشکاری ۱۴ – صنایع فلزی ۱۵- کنترل صنعتی، پروانه اشتغال به کار کاردانی اعم از اصلی یا مرتبط در رشته های هفتگانه ساختمان تعلق نمی گیرد.

مصوبه شماره ۴۳۰۲۹۷۸۰/۴۳۰ به تاریخ ۲۳/۰۶/۱۳۹۲

پیرو ابلاغ بخشنامه شماره ۴۳۰/۶۸۶۹۳ مورخ ۴/۱۱/۱۳۹۱ و براساس مصوبات کمسیون هم ارزی رشته ها موارد زیر جهت اقدام لازم اعلام می گردد :

۱- درج عنوان مدرک کارشناسی ارشد پدافند غیرعامل در پروانه اشتغال به کار مهندسی ساختمان ، امکان پذیر نمی‌باشد.

۲- به فارغ التحصیلان رشته کارشناسی ناپیوسته عمران تکنولوژی، علمی کاربردی و….) ، در صورتیکه حداقل یک درس و حداکثر سه درس از دروس طراحی معماری، تاسیسات مکانیکی و برقی ، اصول مبانی شهرسازی را نگذرانیده باشند ، پروانه مرتبط با صلاحیت نظارت بر حسب سنوات و محاسبات حداکثر تا پایه ۳ تعلق می گیرد.

– به فارغ التحصیلان رشته کارشناسی مهندسی عمران – نقشه برداری با کارشناسی ارشد عمران برنامه ریزی حمل و نقل ، پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته اصلی ترافیک تعلق می گیرد.

۴- به فارغ التحصیلان کارشناسی ناپیوسته علمی-کاربردی و تکنولوژی نقشه برداری با کاردانی نقشه برداری با توجه به کامل بودن لیست دروس مصوب کمیسیون هم ارزی رشته‌ها برای رشته مذکور، پروانه اشتغال به کار مرتبط با نقشه‌برداری با حدود صلاحیت نظارت بر حسب سنوات و طراحی تا پایه ۲ تعلق می‌گیرد.

۵- به فارغ التحصیلان کارشناسی ناپیوسته علمی-کاربردی و تکنولوژی نقشه برداری با کاردانی نقشه برداری و کارشناسی ارشد نقشه برداری (گرایشهای فتوگرامتری و ژئودزی )، پروانه اشتغال به کار با کد اصلی تعلق میگیرد.

۶- حدود صلاحیت مهندسان در رشته های مرتبط با نقشه برداری به شرح ذیل می باشد :

– فقط ردیف ۱و۳ از جدول شماره ۱۷ و ردیفهای ۲ و ۳ و ۴ و ۵و ۶ و ۸ و ۱۰ و ۱۱ از جدول شماره ۱۵ مبحث دوم مقررات ملی ساختمان.

لازم به ذکر است کلیه شرح وظایف جداول مذکور برای مهندسان رشته اصلی نقشه برداری ، بلا مانع می باشد.

۷- در خصوص بررسی و تعیین وضعیت صدور پروانه اشتغال به کار فارغ التحصیلان کارشناسی ناپیوسته رشته معماری ، محتوای آموزشی دروس ذیل یکسان می باشد :

– هندسه کاربردی= هندسه مناظر و مرایا = هندسه ترسیمی پرسپکتیو = هندسه ۱

– بیان معماری  = درک و بیان = تمرینهای معماری

– ریاضیات و آمار =  ریاضی ۱ و ۲

– تاسیسات الکترونیکی و نور و صدا = تنظیم شرایط محیطی ۱

– تاسیسات مکانیکی = تنظیم شرایط محیطی ۲

– مقاومت مصالح و سازه های فلزی = سازه های فلزی

– متره و برآورد  =  برآورد

– مقدمات طراحی معماری ۱ و ۲  =  آشنایی با طراحی معماری ۱ و ۲  =  ساخت و ارئه ۱ و ۲  =  درک و بیان۱ و ۲

– مصالح ساختمانی  =  شناخت مواد و مصالح

–  ساختمان ۱و ۲ = عناصر جزئیات ۱و۲

– طرح فنی = طرح فنی ساختمان

ضمنا در صورتیکه دانشگاه مرجع صدور مدرک تحصیلی، نامه ای مبنی بر مطابقت محتوای دروس گذرانیده شده با دروس مصوب در کمسیون هم ارزی رشته معماری صادر نماید، پس از تایید در کمسیون مذکور ملاک عمل می باشد.

مصوبه شماره ۴۳۰/۶۸۳۰۹ به تاریخ ۰۷/۱۲/۱۳۹۲

پیرو بخشنامه ها شماره ۳۹۷۸۰/۴۳۰ مورخ ۲۳/۰۶/۱۳۹۲ و ۴۳۰/۶۸۶۹۳ مورخ ۴/۱۱/۹۱ و به استناد مصوبات مورخ۰ ۱۴/۸/۹۲ و ۸/۱۱/۹۲ کمسیون هم ارزی رشته ها موارد زیر جهت اقدام لازم اعلام می گردد :

  • افرادی که دارای مدرک کارشناسی امور اداری و استخدامی کشور می باشند و در حال حاضر به دلیل عدم تأیید مدارک تحصیلی امور اداری و استخدامی توسط وزارت علوم، تحقیقات و فن آوری، مدرک جدید کارشناسی در همان رشته از دانشگاههای مورد تأیید وزارت مذکور دریافت کرده اند، چنانچه از قبل و به استناد مدرک قبلی پروانه اشتغال به کار دریافت کرده اند، تمدیدیا ارتقاء همان پروانه بلامانع است.
  • تمدید پروانه اشتغال به کار برای افرادی که از قبل و به استناد مدرک کارشناسی ارشد پروانه دریافت کرده اند با همان کد و در همان پایه قبلی ، بلامانع می باشد ، لازم به ذکر است ارتقاء پایه پروانه اشتغال به کار مطابق با ضوابط جدید می باشد.
  • سنوات تحصیلی دارندگان مدارک تحصیلی کارشناسی مرتبط با رشته های هفتگانه ساختمان، در صورت اخذ مدرک کارشناسی جدید و یا کارشناسی ارشد که بتوانند با آن صلاحیت طراحی و یا محاسبات دریافت نمایند، از زمان اخذ مدرک جدید محاسبه می گردد.
  • به دارندگان مدارک تحصیلی مرتبط با معماری با کارشناسی ارشد مهندسی معماری ، کد اصلی معماری تعلق می گیرد.
  • به دارندگان مدارک تحصیلی کارشناسی ناپیوسته معماری ، که پس از مطابقت دروس مصوب کمیسیون ، فقط یک درس کسری دارند، پروانه اشتغال به کار مرتبط با مهندسی معماری با حدود صلاحیت نظارت بر حسب سنوات و طراحی حداکثر تا پایه سه بدون امکان ارتقاء تعلق می گیرد.
  • دروس گذرانیده شده در مقطع هنرستان جهت تطابق واحد دروس دانشگاهی قابل قبول نمی باشد.
  • آشنایی به طراحی معماری از لحاظ محتوای آموزشی با درس طرح معماری ۱ مطابقت دارد.
  • به دارندگان مدرک تحصیلی جریه راه آهن، با توجه به عنوان مدرک تحصیلی هیچگونه پروانه اشتغال به کار مهندسی در زمینه مهندسی تاسیسات مکانیکی ساختمان و یا مرتبط با آن تعلق نمیگیرد.

مصوبه شماره ۴۳۰/۲۷۸۸۲ به تاریخ ۲۵/۰۵/۱۳۹۴

آخرین مصوبات کمیسیون موضوع تبصره ۲ ماده ۷ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان :

۱- در خصوص فارغ التحصیلان کارشناسی ناپیوسته در زمینه رشته های هفتگانه مهندسی ساختمان، صرفا مدرک کاردانی که تاریخ اخذ آن قبل از ورود به مقطع کارشناسی باشد، قابل قبول است.

۲- به مدارک کارشناسی ناپیوسته آموزش عالی غیررسمی که به تصویب وزارت علوم،تحقیقات و فن آوری رسیده و در اسفندماه ۱۳۷۰ به دانشگاه ها ابلاغ گردیده است ، فقط کد مرتبط و صلاحیت نظارت تعلق می گیرد.

٣- به دارندگان مدارک تحصیلی کارشناسی عمران – آب و فاضلاب ، عمران – سد و شبکه، جریه راه آهن و شیمی صنایع گاز ، با توجه به عنوان رشته و محتوای علمی آموزشی ، هیچگونه پروانه اشتغال به کار مهندسی در زمینه رشته های هفتگانه ساختمان تعلق نمی گیرد.

۴- به فارغ التحصیلان کارشناسی مهندسی اجرایی عمران فقط پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته مرتبط با هندسی عمران با حدود صلاحیت نظارت و اجرا تعلق می گیرد.

۵- به فارغ التحصیلان رشته کارشناسی عمران – راه ، پروانه اشتغال به کار مرتبط با مهندسی عمران با حدود صلاحیت نظارت و اجرا بدون محدودیت و محاسبات ، حداکثر تا پایه سه تعلق می گیرد.

– کد رشته و حدود صلاحیت فارغ التحصیلان دارای مدرک تحصیلی کارشناسی مکانیک بدون گرایش، به استناد اعلام گرایش تحصیلی متقاضی از سوی دانشگاه محل فارغ التحصیلی و با رعایت بند الف ماده ۷ آیین نامه اجرایی قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان، و سایر ضوابط مربوطه تعیین می شود.

۷- صدور پروانه اشتغال به کار و تعیین کد رشته و حدود صلاحیت برای دارندگان مدارک کارشناسی ناپیوسته، وفق جدول پیوست مورد تایید می باشد .

جدول نحوه تعیین کد رشته و حدود صلاحیت کارشناسی ناپیوسته :

حدود صلاحیت پروانه اشتغال به
کار
کد
رشته
عنوان مدرک تحصیلی کاردانی عنوان مدرک تحصیلی
کارشناسی ناپیوسته
حدود صلاحیت رشته اصلی اصلی کاردانی در رشته های اصلیِ رشته مقطع کارشناسی کارشناسی ناپیوسته دررشته های ساختمان

با عناوین مندرج در ماده ۶ قانون

نظام مهندسی

وکنترل ساختمان ویا در رشته های

هم ارز با آنها

حدود صلاحیت طراحی ونظارت مرتبط کاردانی در رشته های مرتبط با رشته مقطع کارشناسی
حدود صلاحیت نظارت مرتبط کاردانی درسایر رشته های هفتگانه ساختمان
صدور پروانه اشتغال به کار امکان
پذیر نمی باشد
کاردانی در رشته های غیر مرتبط
بارشته های هفتگانه ساختمان
حدود صلاحیت طراحی ونظارت مرتبط کاردانی در رشته های مرتبط و یا
اصلیِ رشته مقطع کارشناسی
کارشناسی ناپیوسته با عناوین
تکنولوژی و یا علمی کاربردی در
رشته های اصلی و یا رشته های هم
ارز با آنها
حدود صلاحیت نظارت مرتبط کاردانی در سایر رشته های هفتگانه
ساختمان
صدور پروانه اشتغال به کارامکان
پذیر نمی باشد
کاردانی در رشته های غیر مرتبط
بارشته های هفتگانه ساختمان

لازم به ذکر است جدول رشته های اصلی و مرتبط مقطع تحصیلی کاردانی و همچنین عناوین رشته های هم ارز با رشته های مندرج در ماده ۶ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان ،در بخشنامه های قبلی اعلام گردیده است.

مصوبه شماره ۴۳۰/۵۲۳۸۱ به تاریخ ۲۳/۰۹/۱۳۹۴

پیرو ابلاغ بخشنامه شماره ۴۳۰/۲۷۸۸۲ مورخ ۲۵/۰۵/۹۴ حاوی مصوبات کمیسیون موضوع بصره ۲ ماده ۷ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان (هم ارزی رشته ها)، موارد زیر در خصوص نحوه جرای مصوبات مذکور اعلام می شود. مقتضی است مقرر فرمایید اقدامات لازم معمول گردد :

۱- به دارندگان مدارک تحصیلی کارشناسی ناپیوسته در رشته های مرتبط با رشته های اصلی ساختمان که دارای مدرک کاردانی در رشته های اصلی یا مرتبط با رشته مقطع کارشناسی باشند، پروانه اشتغال به کار مرتبط با

مهندسی و صلاحیت نظارت و اجرا (برای رشته هایی که مشمول صلاحیت اجرا می باشند ) تعلق می گیرد.

۲- نحوه صدور و ارتقا پایه اشخاصی که دارای مدرک تحصیلی کارشناسی ناپیوسته یا علمی کاربردی و یا تکنولوژی در رشته های با عناوین اصلی ساختمان باشند وفق جدول پیوست بخشنامه۴۳۰/۲۷۸۸۲ مورخ ۲۵/۰۵/۹۴ می باشد .

٣- در خصوص اشخاصی که دارای مدرک تحصیلی کارشناسی ناپیوسته یا علمی کاربردی با تکنولوژی در رشته های با عناوین اصلی و کاردانی (مرتبط یا غیر مرتبط با رشته های مهندسی ساختمان، همچنین اشخاصی که دارای مدرک کارشناسی ناپیوسته در رشته های مرتبط با مهندسی و کاردانی در رشته اصلی یا مرتبط یا غیر مرتبط با رشته های مهندسی باشند و قبل از تاریخ ابلاغ بخشنامه مذکور در آزمون ورود به حرفه مهندسی شرکت نموده و قبولی ایشان پس از آن تاریخ اعلام شده است ، صدور پروانه اشتغال به کار برای ایشان تابع ضوابط زمان شرکت در آزمون ورود به حرفه می باشد. ضمنا تمدید پروانه اشتغال به کار ایشان نیز با همان شماره و صلاحیت صورت می گیرد.

۴- پروانه اشتغال به کار اشخاصی که دارای مدرک تحصیلی کارشناسی ناپیوسته یا علمی کاربردی با تکنولوژی

بوده و پروانه اشتغال آنان اصلی یا مرتبط با رشته های هفتگانه ساختمان و کاردانی غیر مرتبط با رشته های  مهندسی ساختمان وفق ضوابط قبلی صادر شده است ، با همان ترتیب تمدید می گردد.

۵- صلاحیت دارندگان مدارک تحصیلی مورد تایید وزارت علوم تحقیقات و فن آوری ، با عناوین دبیری فنی در

رشته های هفتگانه ساختمان که موفق به اخذ مدرک کارشناسی ارشد در رشته های اصلی موضوع رشته کارشناسی می گردند، همانند دارندگان مدارک تحصیلی رشته های اصلی ساختمان می باشد.

۶- اشخاصی که دارای مدرک تحصیلی کارشناسی ناپیوسته یا تکنولوژی یا علمی کاربردی در رشته های موضوع

ماده ۶ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان می باشند لیکن بواسطه غیر مرتبط بودن مدرک تحصیلی کاردانی آنان مشمول دریافت پروانه اشتغال به کار نمی شوند، چنانچه موفق به اخذ مدرک تحصیلی کارشناسی ارشد در رشته های اصلی مقطع کارشناسی خود شوند، می توانند پروانه اشتغال به کار مرتبط با مهندسی و با حدود صلاحیت نظارت و در رشته هایی که صلاحیت اجرا اعطا می شود، صلاحیت اجرا نیز دریافت نمایند.

مصوبه شماره ۶۰۹۵۸/۴۳۰ به تاریخ ۰۵/۱۱/۱۳۹۴

پیوست بخشنامه شماره ۶۰۹۵۸/۴۳۰ به تاریخ ۰۵/۱۱/۱۳۹۴

شماره (کد) صلاحیت برای صدور پروانه اشتغال به کار (اصلی-مرتبط) یا مرتبط طبق مدارک تحصیلی دانشگاهی

رشته کد پروانه رشته موضوع پروانه نوع پروانه عناوین مدارک تحصیلی کاردانها فنی ساختمان
اصلی مرتبط
عمران ۳۰۰ عمران * مهندسی یا کارشناسی عمران -مهندسی یا کارشناسی سازه-مهندسی با کارشناسی ساختمان – مهندسی یا کارشناسی راه و ساختمان و ساختمانسازی
۳۱۰ مرتبط با عمران * مهندسی تکنولوژی(عمران یا ساختمان) -علمی کاربردی (عمران یا ساختمان) -مهندسی فن آوری (عمران یا ساختمان) مهندسی فن آوری عمران-ساختمانسازی 
مهندسی با کارشناسی عمران روستایی ، عمران خاک و عمران راه
دبیری فنی عمران
مهندسی و یا کارشناسی (عمران – اب یا عمران ساختمانهای آبی)
معادل لیسانس مهندسی (عمران – عمران) – مهندسی عملی (عمران یا ساختمان )
مهندسی اجرایی عمران
نقشه برداری ۶۰۰ مهندسی نقشه برداری * مهندسی نقشه برداری
۶۱۰ مرتبط مهندسی نقشه برداری * تکنولوژی نقشه برداری – علمی کاربردی نقشه برداری
معادل لیسانس مهندسی نقشه برداری
ترافیک ۷۰۰ مهندسی ترافیک * – ترافیک – برنامه ریزی حمل و نقل -راه و ترابری -راهسازی  –راهداری
۷۱۰ مرتبط با مهندسی ترافیک * تکنولوژی (ترافیک یا حمل و نقل یا راه و ترابری یاراهسازی یا راهداری) – علمی کاربردی (ترافیک یا حمل و نقل با راه و ترابری پاراهسازی یا راهداری- فن آوری (ترافیک یا حمل و نقل یا راه و ترابری یاراهسازی یا راهداری )
معادل کارشناسی و مهندسی ترافیک یا حمل و نقل یا راه و ترابری یا راهسازی یا راهداری )
تاسیسات مکانیکی ۴۰۰ مهندسی تاسیسات مکانیکی * مکانیک – حرارتی و سیالات / مکانیک –سیالات/ لکترومکانیک گرایش مکانیک قبل از سال ۶۰ / مکانیک قبل از سال ۶۰ /تاسیسات حرارتی /تاسیسات حرارتی و برودتی/ تاسیسات تهویه و تبرید/ تاسیسات تهویه مطبوع
۴۱۰ مرتبط با تاسیسات مکانیکی ساختمان * تکنولوژی ( مکانیک – حرارت و سیالات یا مکانیک – جامدات یا مکانیک – طراحی جامدات یا تاسیسات حرارتی و برودتی یا تاسیسات حرارتی یا تاسیسات تهریه و تبرید با تأسیسات تبرید و سردخانه) /علمی کاربردی ( مکانیک – حرارت و سیالات یا تاسیسات حرارتی و برودتی یا تاسیسات حرارتی یا تاسیسات تهویه و تبرید یا تاسیسات تبرید و سردخانه یا مکانیک – جامدات یا مکانیک – طراحی جامدات ) /فن آوری (مکانیک – حرارت و سیالات یا مکانیک – سیالات با تاسیسات حرارتی و برودتی یا تاسیسات حرارتی یا تاسیسات تهویه و تبرید یا مکانیک-جامدات یا مکانیک – طراحی جامدات یا تاسیسات تبرید و سردخانه )
مکانیک – طراحی جامدات /مهندسی مکانیک (کاربردی) /تکنولوژی مکانیک /مکانیک – طراحی ماشینها /تأسیسات مکانیک – سردخانه /مکانیک- ماشینهای حرارتی / مکانیک (مکانیک ماشینها)
 دبیری فنی مکانیک – حرارت /دبیری فنی – جامدات
مهندس عملی مکانیک
معادل کارشناسی مکانیک-حرارت و سیالات
تاسیسات برقی ۵۰۰ مهندسی تاسیسات برقی ساختمان * کارشناسی برق – الکترونیک /کارشناسی الکترونیک /کارشناسی برق – شبکه های انتقال و توزیع
۵۱۰ مرتبط با تاسیسات برقی ساختمان * تکنولوژی( برق – قدرت یا برق – الکترونیک یا برق – شبکه های انتقال و توزیع یا برق – کنترل و ابزار دقیق یا برق – کنترل با برق – مخابرات ) / علمی کاربردی ( برق – قدرت یا برق – الکترونیک یا برق – شبکه های انتقال و توزیع یا برق – کنترل و ابزار دقیق یا برق – کنترل ) /فن آوری (برق – قدرت یا برق – الکترونیک یا برق شبکه های انتقال و توزیع یا برق – کنترل و ابزار دقیق یا برق – کنترل ) /کاربردی (برق – قدرت یا برق – الکترونیک یا برق شبکه های انتقال و توزیع یا برق – کنترل بر ابزار دقیق با برق – کنترل ) /برق (کاربردی) خارج کشور
برق – مخابرات / برق – کنترل / برق – کنترل و ابزار دقیق / برق – الکترونیک و مخابرات دریایی /تکنولوژی برفی خارج از کشور
دبیری فنی برق – قدرت/ دبیری فنی برق – الکترونیک
معادل برق – قدرت / معادل برق-الکترونیک
معماری ۶۱ مهندسی معماری * معماری
۱۱۰ مرتبط با مهندسی معماری * علمی کاربردی معماری/ تکنولوژی معماری / فن آوری معماری 
فن آوری معماری – طراحی و نوسازی بافتهای فرسوده، /مرمت و احیای بنا های تاریخی 
طراحی معماری داخلی /طراحی معماری درونی / طراحی معماری بیرونی /دبیر فنی معماری
شهرسازی ۲۰۰ شهرسازی *  شهرسازی
شهرسازی-طراحی شهری * شهرسازی-طراحی شهری
شهرسازی-برنامه ریزی شهری * شهرسازی – برنامه ریزی شهری و برنامه ریزی شهری و منطقه ای /شهرسازی طراحی و برنامه ریزی شهری و منطقه ای / شهرسازی – برنامه ریزی منطقه ای
۲۱۰ مرتبط با شهرسازی * شهرسازی – مدیریت شهری 
معماری منظر 
شهرسازی – کارشناسی ارشد برنامه ریزی محیط یا محیط زیست
معادل کارشناسی شهرسازی (طراحی شهری یا برنامه ریزی شهری و منطقه ای)

مصوبه شماره ۴۰۰/۶۵۸۲۵ به تاریخ ۲۸/۱۱/۱۳۹۴

به منظور تسهیل در امر صدور پروانه اشتغال به کار مهندسی و شرکت در آزمون های ورود به حرفه، موارد زیر برای آگاهی و اجرا ابلاغ می گردد:

۱- دارندگان مدرک تحصیلی کارشناسی ناپیوسته در رشته های هفت گانه ساختمان که به استناد مصوبات کمیسیون موضوع تبصره ۲ ماده ۷ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان ابلاغی به شماره ۲۷۸۸۲/۴۳۰ مورخ ۲۵/۰۵/۱۳۹۴ امکان اخذ صلاحیت طراحی با محاسبات برای آنان میسر شده است چنانچه حداکثر تا ۴ سال قبل از آن بر اساس مدرک فارغ التحصیلی ملاک اخذ صلاحیت طراحی با محاسبات، در آزمون های مربوطه شرکت نموده و با لحاظ آن مدرک قبول شده اند، درج صلاحیت طراحی در پروانه اشتغال به کار ایشان با رعایت سایر ضوابط و مقررات مربوطه در قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان و آئین نامه اجرائی آن بلامانع است.

۲-برای شرکت در آزمونهای ورود به حرفه ، عضویت در سازمانهای نظام مهندسی و کاردانی ساختمان الزامی نمیباشد. لیکن سازمانهای استان عهده دار کنترل مدارک متقاضیان آزمون هستند که پس از بررسی و تایید مراتب را به ادارات کل راه و شهرسازی استان ها اعلام می نمایند. لازم به ذکر است برای صدور پروانه اشتغال به کار برای قبول شدگان در آزمون ورود به حرفه ، عضویت در سازمان نظام مهندسی ساختمان استان الزامی است. همچنین اشخاص حقیقی عضو سازمان نظام کاردانی ساختمان استان که در آزمون ورود به حرفه مهندسی قبول می شوند باید عضویت آنان در سازمان نظام کاردانی ساختمان استان لغو شود و به عضویت سازمان نظام مهندسی ساختمان استان در آیند.

٣- صلاحیت اجرا و نظارت مستقل از هم می باشد و قبولی در آزمون هر یک، با رعایت ضوابط و مقررات مربوطه و مشروط به ارائه سابقه سنواتی حرفه ای در همان زمینه برای اخذ صلاحیت ( اجرا با نظارت ) کافیست.

مصوبه شماره ۴۰۰/۱۶۳۷ به تاریخ ۲۲/۰۱/۱۳۹۵

پیرو بخشنامه شماره ۴۰۰/۶۵۸۲۵ مورخه ۲۸/۱۱/۱۳۹۴ موضوع تسهیل در امر صدور پروانه اشتغال به کار به آگاهی می رساند در اجرای بند ۳ بخشنامه مذکور ، صدور پروانه اشتغال به کار با صلاحیت اجرا برای مهندسانی که در آزمون های قبلی ورود به حرفه شرکت و فقط در صلاحیت اجرا قبول شده اند بلا مانع است. مقتضی است مقرر فرمایید اقداد لازم معمول گردد.

مصوبه شماره ۴۰۰/۲۷۵۲۷ به تاریخ ۰۶/۰۶/۱۳۹۶

به استناد آخرین مصوبات کمیسیون موضوع تبصره ۲ ماده ۷ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان مصوب ۱۳۷۴، موارد زیر برای آگاهی و اجرا ابلاغ می شود :

۱-در اجرای رای هیات عمومی محترم دیوان عدالت اداری در دادنامه شماره ۵۹۴ الی ۶۶۳ مورخ ۰۲/۰۹/۱۳۹۵ صدور پروانه اشتغال به کار رشته شهرسازی برای دارندگان مدارک تحصیلی کارشناسی مهندسی عمران، ئمعماری و شهر سازی با کارشناسی ارشد برنامه ریزی شهری با رعایت سایر ضوابط و مقررات مربوط در قانون یاد شده و آیین نامه اجرایی آن، بلامانع است. این مصوبه جایگزین بند ۲۶ مصوبه کمیسیون مذکور ابلاغی به شماره ۴۳۰/ ۶۸۶۹۳ مورخ ۰۱/۱۱/۱۳۹۱شده است.

۲- عناوین مندرج در رشته های مدارک تحصیلی کارشناسی پیوسته یا کارشناسی ارشد پیوسته (بدون گرایش)که با عناوین رشته های مندرج در ماده ۶ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان مصوب سال ۱۳۷۴ منطبق می باشد، جزء رشته های اصلی ساختمان محسوب می شود.

۳- رشته کارشناسی فن آوری معماری و اماکن ورزشی، مرتبط با مهندسی معماری می باشد.

۴- به دارندگان مدارک تحصیلی کارشناسی ناپیوسته دبیری فنی در رشته های اصلی موضوع ماده ۶ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان مصوب سال ۱۳۷۴ که دارای مدرک کاردانی در سایر رشته های هفتگانه ساختمان اشند، در صورت اخذ مدرک کارشناسی ارشد ناپیوسته در رشته اصلی یکسان با عنوان مدرک کارشناسی، پروانه اشتغال به کار مرتبط با مهندسی فقط با صلاحیت نظارت تعلق می گیرد.

مصوبه شماره ۴۰۰/۳۹۱۰۰ به تاریخ ۰۶/۰۸/۱۳۹۶

در اجرای مصوبات کمیسیون موضوع تبصره ۲ ماده ۷ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان و به منظور یکسان سازی روش اجرای آن و ایجاد وحدت رویه در استان ها، آخرین مصوبات کمیسیون مذکور به شرح زیر برای آگاهی و اجرا ابلاغ می شود؛ مقتضی است مقرر فرمایید اقدام لازم معمول گردد :

۱- دارندگان مدارک تحصیلی کارشناسی ناپیوسته ، علمی کاربردی با تکنولوژی در رشته های اصلی هفتگانه

ساختمان، موضوع ماده ۶ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان، که مدرک کاردانی آنها غیر مرتبط با رشته های ساختمان است و پس از مدرک کارشناسی ناپیوسته، موفق به اخذ مدارک دانشگاهی در دو مقطع تحصیلی کارشناسی ارشد و دکتری در رشته های اصلی همسان و منطبق با همان رشته کارشناسی ناپیوسته شده اند، می توانند با دارا بودن سایر شرایط لازم ، صلاحیت طراحی (محاسبات دریافت نمایند.

۲- دارندگان مدارک تحصیلی کارشناسی پیوسته علمی کاربردی، کاربردی با تکنولوژی در رشته های هفتگانه ساختمان، می توانند با داشتن سایر شرایط لازم، صلاحیت طراحی (محاسبات) فقط در پایه ۳ بدون امکان ارتقاء، با شماره مرتبط دریافت نمایند. لازم به ذکر است در اجرای ابلاغیه شماره ۲۷۸۸۲/۴۰۰ مورخ ۲۵/۰۵/۱۳۹۴، صلاحیت طراحی (محاسبات) | برای دارندگان مدرک کارشناسی ناپیوسته علمی کاربردی، کاربردی با تکنولوژی در رشته های اصلی ساختمان که دارای مدرک کاردانی در رشته های اصلی یا مرتبط با رشته مقطع کارشناسی می باشند فقط در پایه ۳ بدون امکان ارتقاء با شماره مرتبط، امکان پذیر می باشد. در این خصوص تکمیل و ارائه کاربرگ( پیوست شماره ۱) در زمان صدور یا تمدید توسط متقاضی و ضبط آن در پرونده مربوطه توسط اداره کل استان ضروری است.

٣- اشخاصی که در مقطع کارشناسی دانشگاهی در یکی از رشته های اصلی ساختمان پذیرفته شده اند، ولی پس از طی بخشی از دوره کارشناسی، به دلایلی موفق به اخذ مدرک کارشناسی نگردیده و به آنان مدرک کاردانی عمومی داده شده است، چنانچه بعدا موفق به اخذ کارشناسی ناپیوسته در همان رشته شده باشند، می توانند با رعایت سایر شرایط لازم، پروانه اشتغال به کار مرتبط با مهندسی با صلاحیت نظارت دریافت نمایند. توضیح اینکه مدرک کاردانی عمومی جزء مدارک فارغ التحصیلی رشته های مصرع در ماده ۶ قانون یادشده محسوب نمی شود و لذا برای دارندگان مدرک کاردانی عمومی مذکور، پروانه اشتغال به کار کاردانی

اعطاء نمی گردد.

۴- دارندگان مدرک تحصیلی کارشناسی مرتبط با مهندسی که در سنوات قبل با ضوابط مربوط، موفق به اخذ پروانه اشتغال به کار با حدود صلاحیت طراحی و نظارت بدون محدودیت شده اند، در صورت اخذ مدرک دانشگاهی کارشناسی ارشد ناپیوسته در رشته های اصلی همسان و منطبق با رشته کارشناسی طبق جدول پیوست شماره ۲) پس از سپری شدن سنوات لازم قانونی از تاریخ اخذ مدرک کارشناسی ارشد، می توانند با رعایت سایر شرایط لازم، پروانه اشتغال به کار، همانند دارندگان مدرک تحصیلی در رشته اصلی، دریافت نمایند.

۵- دارندگان مدارک تحصیلی در رشته های دبیری فنی پیوسته در رشته های اصلی در صورت اخذ مدرک کارشناسی ارشد ناپیوسته در رشته اصلی همسان و منطبق با مدرک کارشناسی رشته مربوط طبق جدول پیوست شماره ۲) پس از سپری شدن سنوات قانونی لازم از تاریخ اخذ مدرک کارشناسی ارشد، می توانند با رعایت سایر شرایط الزامی، پروانه اشتغال به کار همانند دارندگان مدرک تحصیلی در رشته اصلی، دریافت نمایند. ۶- فهرست عناوین رشته های کارشناسی ارشد ناپیوسته در رشته های اصلی هفتگانه ساختمان، تایید شده توسط کمیسیون مذکور، ضمیمه است. (پیوست شماره ۲)

مصوبه شماره ۴۳۰/۱۴۶۷۸ به تاریخ ۱۶/۰۲/۱۳۹۷

به استناد آخرین مصوبات کمیسیون موضوع تبصره ۲ ماده ۷ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان مصوب ۱۳۷۴موارد زیر برای آگاهی و اجرا ابلاغ می شود

  • دارندگان مدارک تحصیلی کارشناسی در رشته های مرتبط با رشته های اصلی هفتگانه ساختمان که موفق به اخذ مدرک تحصیلی کارشناسی ارشد در رشته های اصلی هفتگانه ساختمان همسان با رشته کارشناسی شده اند، می وانند با رعایت سایر ضوابط و مقررات مربوط مندرج در قانون یاد شده و آئین نامه اجرائی آن، پروانه اشتغال به کار مرتبط با مهندسی با حدود صلاحیت نظارت بر حسب سنوات و طراحی (محاسبات حداکثر تا پایه دو دریافت نمایند. توضیح اینکه در خصوص رشته های معماری و نقشه برداری بخشنامه های قبلی کماکان ملاک عمل است.
  • دارندگان مدارک تحصیلی کارشناسی در رشته های مرتبط، که پس از اخذ مدرک کارشناسی، موفق به اخذ مدارک دانشگاهی در دو مقطع تحصیلی کارشناسی ارشد و دکتری در رشته های اصلی همسان با رشته کارشناسی شده اند، می توانند با دارا بودن سایر شرایط لازم پروانه اشتغال به کار مرتبط با مهندسی با صلاحیت طراحی (محاسبات) و نظارت بدون محدودیت دریافت نمایند.
  • ارتقاء پایه و تمدید پروانه اشتغال به کار در رشته شهرسازی برنامه ریزی شهری با طراحی شهری، برای اشخاصی که قبل از رای هیات عمومی دیوان عدالت اداری به تاریخ۰۲/۰۹/۱۳۹۵ ابلاغی به شماره ۴۳۰/۵۳۹۹۲ مورخ ۰۲/۱۱/۱۳۹۵وزارت متبوع و به استناد ضوابط حاکم در همان زمان صادر شده است، با رعایت سایر مقررات مربوط در قانون و آیین نامه مذکور، بلامانع است و رای مذکور دیوان عدالت اداری عطف به ماسبق نشده است .
  • دارندگان مدارک تحصیلی کاردانی غیر مرتبط با رشته های هفتگانه ساختمان و کارشناسی ناپیوسته دبیری فنی در رشته های اصلی ساختمان که موفق به اخذ مدرک کارشناسی ارشد در رشته های اصلی همسان با رشته کارشناسی شده اند، می توانند با رعایت سایر ضوابط و مقررات مربوط، پروانه اشتغال به کار مرتبط با مهندسی با حدود صلاحیت نظارت دریافت نمایند و برای دارندگان این ترتیبات در رشته های معماری و عمران صلاحیت اجرا نیز تعلق می گیرد.

۵- برای دارندگان مدارک کارشناسی ناپیوسته علمی کاربردی با تکنولوژی در رشته های اصلی هفتگانه ساختمان، موارد زیر اعلام می گردد

۵-۱- اشخاصی که قبل از مصوبات کمیسیون یاد شده ابلاغی به شماره ۴۳۰/۲۷۸۸۲ مورخ ۲۵/۰۵/۱۳۹۴ ، مطابق ضوابط و بخشنامه های زمان مربوط، در آزمون ورود به حرفه قبول شده یا موفق به اخذ پروانه اشتغال به کار شده اند، ووفق آخرین ابلاغیه مصوبات این کمیسیون قبل از تاریخ ۲۰/۰۵/۱۳۹۴مجاز به ارتقاء پایه پروانه بوده اند، می توانند با رعایت سایر مقررات مربوط در قانون و و آیین نامه اجرایی آن نسبت به تمدید پروانه اشتغال یا ارتقاء پایه با همان شرایط مصوب زمان مربوط، اقدام نمایند.

۵-۲- دارندگان مدرک تحصیلی کارشناسی ناپیوسته علمی کاربردی با تکنولوژی در رشته های اصلی ساختمان با مدرک کاردانی در رشته های اصلی یا مرتبط با رشته مقطع کارشناسی، که مشمول مصوبات کمیسیون مذکور ابلاغی به شماره ۲۷۸۸۲/۴۰۰ مورخ ۲۵/۰۵/۱۳۹۴ می باشند، می توانند با رعایت سایر ضوابط و مقررات، پروانه اشتغال به کار مرتبط با مهندسی با صلاحیت نظارت بدون محدودیت و طراحی (محاسبات حداکثر تا پایه دو بدون امکان ارتقاء، دریافت نمایند.

۵-۳- ارتقا، پایه و تمدید پروانه اشتغال به کار دارندگان مدرک تحصیلی در رشته های کارشناسی پیوسته علمیکاربردی با تکنولوژی در رشته های اصلی هفتگانه ساختمان که قبل از ابلاغ بخشنامه ۰۶/۰۸/۱۳۹۶ و وفق ضوابط و بخشنامه های وقت موفق به اخذ پروانه اشتغال به کار شده اند، با رعایت سایر ضوابط و مقررات، با همان شرایط امکان پذیر است.


معرفی آخرین مصوبات :

۱-در خصوص فارغ التحصیلان کارشناسی ناپیوسته در زمینه رشته های هفتگانه مهندسی ساختمان ، صرفا مدرک کاردانی که تاریخ اخذ آن قبل از ورود به مقطع کارشناسی باشد، قابل قبول است.
۲- به مدارک کارشناسی ناپیوسته آموزش عالی غیررسمی که به تصویب وزارت علوم، تحقیقات و فن آوری رسیده و در اسفندماه ۱۳۷۰ به دانشگاه ها ابلاغ گردیده است ، فقط کد مرتبط وصلاحیت نظارت تعلق می گیرد.
۳- به دارندگان مدارک تحصیلی کارشناسی عمران- آب و فاضلاب ، عمران – سد وشبکه، جریه راه آهن و شیمی صنایع گاز ،با توجه به عنوان رشته و محتوای علمی آموزشی ، هیچگونه پروانه اشتغال به کار مهندسی در زمینه رشته های هفتگانه ساختمان تعلق نمی گیرد.
۴- به فارغ التحصیلان کارشناسی مهندسی اجرایی عمران فقط پروانه اشتغال به کار مهندسی دررشته مرتبط با مهندسی عمران با حدود صلاحیت نظارت و اجرا تعلق می گیرد.
۶- به فارغ التحصیلان رشته کارشناسی عمران- راه ، پروانه اشتغال به کار مرتبط با مهندسی عمران با حدود صلاحیت نظارت و اجرا بدون محدودیت و محاسبات ، حداکثر تا پایه سه تعلق می گیرد.
۷- کد رشته وحدود صلاحیت فارغ التحصیلان دارای مدرک تحصیلی کارشناسی مکانیک بدون گرایش، به استناد اعلام گرایش تحصیلی متقاضی از سوی دانشگاه محل فارغ التحصیلی و بارعایت بند “الف” ماده ۷ آیین نامه اجرایی قانون نظام مهندسی وکنترل ساختمان،وسایر ضوابط مربوطه تعیین می شود.
۸- صدور پروانه اشتغال به کار وتعیین کد رشته و حدود صلاحیت برای دارندگان مدارک کارشناسی ناپیوسته، وفق جدول پیوست مورد تایید می باشد.

آخرین مصوبات : جدول نحوه تعیین کد رشته و حدود صلاحیت کارشناسی ناپیوسته:

عنوان مدرک تحصیلی کارشناسی ناپیوسه عنوان مدرک تحصیلی کاردانی کد رشته حدود صلاحیت پروانه اشتغال به کار
کارشناسی ناپیوسته در رشته‌های ساختمان با عناوین مندرج در ماده ۶ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان و یا در شته‌های هم ارز با آنها کاردانی در رشته‌های اصلی رشته مقطع کارشناسی اصلی حدود صلاحیت رشته اصلی
کاردانی در رشته‌های مرتبط با رشته مقطع کارشناسی مرتبط حدود صلاحیت طراحی و نظارت
کاردانی در سایر رشته‌های هفتگانه ساختمان مرتبط حدود صلاحیت نظارت
کاردانی در رشته‌های غیرمرتبط با رشته‌های هفتگانه ساختمان صدور پروانه اشتغال به کار امکان‌پذیر نمی‌باشد
کارشناسی ناپیوسته با عناوین تکنولوژی و یا علمی کاربردی در رشته‌های اصلی و یا رشته‌های هم ارز با آنها کاردانی در رشته‌های مرتبط و یا اصلی رشته مقطع کارشناسی مرتبط حدود صلاحیت طراحی و نظارت
کاردانی در سایر رشته‌های هفتگانه مرتبط حدود صلاحیت نظارت
کاردانی در رشته‌های غیرمرتبط با رشته‌های هفتگانه ساختمان صدور پروانه اشتغال به کار امکان‌پذیر نمی‌باشد

آخرین مصوبات : در جدول زیر عناوین مدارک دانشگاهی منطبق بر رشته های اصلی (رشته های هفتگانه نظام مهندسی ساختمان) توسط وزارت راه و شهرسازی مشخص شده است.

عنوان رشته اصلی عنوان مدارک دانشگاهی منطبق با رشته اصلی
معماری ۱ـ مهندسی معماری، کارشناسی معماری۲ـ کارشناسی ارشد معماری با کارشناسی مرتبط با معماری
عمران ۱ـ مهندسی یا کارشناسی عمران، عمران ـ عمران، عمران ـ سازه، عمران ـ ساختمان۲ـ مهندسی یا کارشناسی ساختمان

۳ـ مهندسی یا کارشناسی سازه

۴ـ مهندسی یا کارشناسی راه و ساختمان

۵ـ مهندسی یا کارشناسی سیویل

۶ـ مهندسی ساختمان‌سازی (مهندسی عملی، فارغ‌التحصیلان بعد از بهمن‌ماه ۱۳۵۷ دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی)

تاسیسات مکانیکی ۱ـ مهندسی یا کارشناسی مکانیک ـ حرارت و سیالات۲ـ مهندسی یا کارشناسی الکترومکانیک (مکانیک) قبل از سال ۱۳۶۰

۳ـ مهندسی یا کارشناسی مکانیک قبل از سال ۱۳۶۰ داخل کشور

تاسیسات برقی ۱ـ مهندسی یا کارشناسی برق ـ قدرت۲ـ مهندسی یا کارشناسی الکترومکانیک (برق) قبل از سال ۱۳۶۰

۳ـ مهندسی یا کارشناسی الکتروتکنیک

۴ـ مهندسی یا کارشناسی برق و الکترونیک

۵ـ مهندسی یا کارشناسی برق ـ الکترونیک

۶ـ مهندسی یا کارشناسی برق (الکترونیک)

۷ـ مهندسی یا کارشناسی برق ـ شبکه‌های انتقال و توزیع

شهرسازی ۱ـ شهرسازی۲ـ شهرسازی ـ طراحی شهری

۳ـ شهرسازی ـ برنامه‌ریزی شهری و منطقه‌ای

۴ـ شهرسازی ـ طراحی و برنامه‌ریزی شهری و منطقه‌ای

۵ـ شهرسازی ـ برنامه‌ریزی شهری

۶ـ کارشناسی ارشد ناپیوسته در رشته شهرسازی با مدرک کارشناسی معماری یا شهرسازی

۷ـ کارشناسی ارشد ناپیوسته در رشته طراحی شهری با مدرک کارشناسی معماری یا شهرسازی

۸ـ کارشناسی ارشد ناپیوسته شهرسازی ـ برنامه‌ریزی شهری با مدرک کارشناسی در رشته‌های شهرسازی، جامعه‌شناشی، جغرافیا و برنامه‌ریزی شهری، معماری، اقتصاد

نقشه‌برداری ۱ـ مهندسی یا کارشناسی عمران ـ نقشه‌برداری۲ـ مهندسی یا کارشناسی نقشه‌برداری
ترافیک ۱ـ برنامه‌ریزی حمل و نقل۲ـ ترافیک و حمل و نقل

۳ـ راه و ترابری

۴ـ کارشناسی ارشد در رشته‌ راه و ترابری با کارشناسی عمران ـ عمران یا عمران ـ نقشه‌برداری

۵ـ کارشناسی ارشد در رشته حمل و نقل با کارشناسی عمران ـ عمران یا عمران ـ نقشه‌برداری